Különrepülőgép a multiknak és a kormánynak

A magyar multik vezetői és a kormány tagjai utazhatnak azon a különrepülőgépen, amelyet az OTP Bank készül megvásárolni - tudta meg a Népszabadság. A gép beszerzésének célja, hogy a régióban terjeszkedő magyar nagyvállalatok vezetői könnyen eljuthassanak leánycégeikhez. A bank ezenkívül szeretné az új gép kapacitását felkínálni a kormányzat számára is.

A régióban nincsenek olyan menetrend szerinti járatok, amelyekkel a sokszor egy- vagy alig félnapos látogatásokat le lehetne bonyolítani, ezért az OTP Bank, illetve egyik utazási cége különrepülőgép vásárlása mellett döntött. A gépet a környező országokban terjeszkedő magyar nagyvállalatok (a Mol, a Matáv és az OTP Bank) vehetnék igénybe, valamint a bank felajánlja a gépet a kormánynak is - kormánygép ugyanis nincs Magyarországon.

Az állami vásárlás eddig kudarcba fulladt, az erről szóló terveket mindig felháborodással fogadták. Gépügyben kivétel a honvédelmi tárca, ahol néha saját erőforrásból bérelnek különgépet: a mostani egyetlen működő An-26-os - amikor nem az iraki kontingensnek szállítja az ellátmányt - a minisztert és kíséretét viszi el a hivatalos utakra.