Kirúgták a Tilosból a botrányt okozó műsorvezetőt

A Tilos Rádió kuratóriuma haladéktalanul és végleg kizárja soraiból a szenteste sugárzott műsor vezetőjét, a műsort pedig a közeljövőben megtartandó fegyelmi tárgyalásig felfüggeszti. December 24-én este a Tilos Rádióban az egyik műsorvezető azt mondta: "Kiirtanám az összes keresztényt."

Paizs Miklós kurátor a Tilos Rádió kuratóriuma nevében pénteken közölte: a rádió kuratóriuma haladéktalanul és végleg kizárja soraiból a december 24-i esti műsor vezetőjét, a műsort pedig a közeljövőben megtartandó fegyelmi tárgyalásig felfüggeszti, mert a szenteste elhangzott mondat a legnagyobb mértékben ellentétes a rádió szellemiségével . December 24-én este a Tilos Rádióban az egyik műsorvezető azt mondta: "Kiirtanám az összes keresztényt."

A rádió közleménye szerint "az egyes szám első személyben megfogalmazott, komolyan nem vehető, csak színvonaltalan provokációnak tekinthető kijelentéstől már a műsorban és azonnal elhatárolódott a másik két műsorvezető, s most, a rádió tagsága nevében, a rádió kuratóriuma is elhatárolódik, és elnézést kér mindenkitől".

A Tilos Rádióban önálló szellemi műhelyek készítik a műsorokat, ahol a teljes felelősség az adott műsorkészítőké. Ezzel együtt és ennek ellenére az adott műsorkészítőt - aki egyébként ittas is volt - a rádió kizárta soraiból - tartalmazza a közlemény.

A kuratórium jelzi, hogy a Tilos Rádió a továbbiakban is teret kíván adni a legkülönbözőbb nézeteknek, ezek ütköztetésének, viszont ezentúl sem tűri meg soraiban a rasszista, kirekesztő, gyűlöletkeltő kijelentéseket tevő embereket.

A Fidesz a rádió elhallgattatását követeli

A Tilos Rádió december 24-i esti műsora ellen több szervezet is tiltakozott. A Fidesz csütörtökön közleményben szólította fel az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT), hogy azonnal hallgattassa el a Tilos Rádiót.

A rádió műsorszolgáltatásának azonnali beszüntetését követelte a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség is pénteken. Hasonlóan foglalt állást a Jobbik Magyarországért Mozgalom, valamint a Honfoglalás 2000 Egyesület. Utóbbi szervezet azt követelte, hogy az ügyészség hivatalból indítson vizsgálatot a Tilos Rádióban elhangzott kijelentés miatt. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szombaton nyilvánosságra hozott állásfoglalásában visszaélésnek nevezi a sajtószabadság adta lehetőséggel, ha valaki gyűlöletét fejezi ki embermilliók ellen azok vallási meggyőződése miatt. A szervezet ugyanakkor indokolatlannak tartja az érintett Tilos Rádió megszüntetésére irányuló követeléseket.

Az MDF büntetőeljárást kezdeményez

A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának jogi kabinetje büntetőeljárást kezdeményez a Tilos Rádió műsorvezetője ellen - közölte Herényi Károly az MTI-vel szombaton. "A jogi kabinet véleménye szerint a Tilos Rádió műsorvezetője megsértette a Btk. 269. paragrafusát, és elkövette, illetve kimerítette a közösség elleni izgatás tényét" - mondta az MDF parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, aki azt is hozzátette, hogy az MDF kezdeményezi az ORTT-nél a Tilos Rádió műsorszolgáltatási engedélyének felülvizsgálatát, illetve visszavonását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK