Orvosok és ápolónők mennek külföldre

A magasabb nyugat-európai fizetés és az uniós munkatörvények változása miatt egyre több magyar orvos vállal munkát külföldön. Az orvosokból és ápolónőkből itthon hiány alakulhat ki a csatlakozás után - vélekedik az orvosi kamara főtitkára. Eddig ezerötszáz magyar orvos ment külföldre, és csak feleennyi érkezett a környező országokból - írja a Magyar Hírlap. 

Több mint húszezer betöltetlen orvosi állás van Nyugat-Európában, a magyar orvosok pedig keresettek kint. "Éppen ezért hiány lesz a szakmában Magyarországon az EU-csatlakozás után - mondta a Magyar Hírlapnak Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára. A szakember szerint van olyan ápolónőket képző főiskola az országban, ahol már egész végzős csoportoknak ajánlanak külföldi munkát.

A kezdő szakorvosok Nyugat-Európában akár egymillió, a tapasztaltabbak pedig másfél-hárommillió forintot is kereshetnek. A magyar orvosi lapokban több külföldi cég is vállalja, hogy megszervezi a szakorvosok külföldi munkavállalását.

Az unió munkatörvényeinek bevezetésével csökkentették az orvosok munkaidejét, így munkaerőhiány alakult ki. Ha egy orvos túllépi a megengedett munkaórák számát, megbüntetik a munkáltató kórházat. Ezzel akarják csökkenteni az orvosok munkaidejét, egyúttal arra kényszeríteni a kórházakat, hogy minél több orvost vegyenek fel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK