Háromszor több baleset történik szilveszterkor

Szilveszter éjszaka a mentőket egy átlagos napnál két-háromszor több helyre hívják ki. A legtöbb balesetet az ittas vezetők okozzák, de egyre nagyobb veszélyt jelentenek a drogfogyasztásból származó balesetek is. Az Országos Mentőszolgálat fokozott készültséggel dolgozik szilveszter este.

A budapesti mentők húsz százalékkal több mentőkocsi és mentős szolgálatba állításával készülnek az idei szilveszter éjszakára - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján. Szilveszter éjszaka az év legnehezebb néhány óráját jelenti a mentőszolgálatok számára - fogalmazott Győrfi. Az év utolsó napján este 10 órától másnap hajnali 4-ig, a szokásos napi 60-80 segélykérés helyett, általában mintegy 200 hívás fut be a budapesti diszpécserközpontba. Az említett időpontban országosan az átlagos 700 helyett közel 1100 segélyhívás érkezik a mentőkhöz.

A szilveszteri balesetek legfőbb okozói Győrfi szerint az ittas vezetés, és a szintén ittasságra visszavezethető kihűlés, fagyás. Az utóbbi években a drogfogyasztás is jelentős veszélyforrás lett - tette hozzá. A mentőszolgálat szóvivője elmondta: a szabad petárdavásárlás ellenére sem számítanak idén több petárdabalesetre, ugyanis a komoly veszélyt általában a házilag készített vagy nagy hatóerejű pirotechnikai eszközök jelentik, ezek használata viszont továbbra is tilos.

A segélykérések ellátására a fővárosban 42 eset- és 30 szállítókocsit állítanak szolgálatba szilveszter éjszaka - mondta Győrfi Pál. Az esetleg szükségessé váló kórházi férőhelyek biztosítására az Országos Mentőszolgálat folyamatosan egyeztet a kórházak traumatológiai osztályaival.