Hillary Clinton is lobbizott Medgyessynél a CEU ügyében

Várhatóan hamarosan aláírják azt a magyar kormány és New York állam közti megállapodást, amelynek révén a Budapesten működő Közép-európai Egyetem (CEU) magyar akkreditációt kaphat az amerikai mellé. A CEU ezt részben azért szeretné, mert így pályázhatna uniós pénzekre Magyarország EU-s csatlakozása után. A megállapodás érdekében többek között Hillary Clinton egykori First Lady, jelenlegi szenátor is lobbizott a magyar miniszterelnöknél.

A budapesti központú Közép-európai Egyetem (CEU) az egyesült államokbeli New York államban van bejegyezve, így amerikai intézményként működik. Az egyetem ugyanakkor Magyarország uniós csatlakozása miatt szeretné elérni, hogy magyar akkreditációt is kapjon. Mátyás László, a CEU prorektora az [origo] megkeresésére elmondta, hogy ezt részben azért tartják szükségesnek, mert amerikai egyetemként nem pályázhatnának uniós támogatásokra.

Másrészt a magyar akkreditáció nagy segítséget jelentene azoknak a hallgatóknak, akik olyan kelet-európai országokból érkeznek, amelyek nem lépnek be az EU-ba Magyarországgal egy időben. Mátyás László elmondása szerint ugyanis egy magyar diplomát sokkal könnyebben el lehet fogadtatni Oroszországban vagy éppen Romániában, mint egy amerikait.

A magyarországi akkreditálásnak ugyanakkor törvényi akadálya van: Magyarországon csak olyan intézményt ismernek el egyetemnek, amely alapképzést is folytat. A CEU-n azonban kizárólag posztgraduális képzés folyik, azaz csak olyan hallgatókat fogadnak, akiknek már van diplomájuk. Mátyás László elmondása szerint a jelenlegi felsőoktatási törvény abban az esetben ad csak lehetőséget egy külföldi intézmény akkreditációjára, ha annak helyzetét kormányközi megállapodásban rendezik.

A CEU prorektora elmondta: tudomása szerint nincs akadálya a kormányközi megállapodásnak, és annak előkészítése már előrehaladott állapotban van. Mátyás László kérdésünkre hozzátette: a megállapodást várhatóan Medgyessy Péter kormányfő és New York állam kormányzója, George Pataki írja majd alá. Arról, hogy az aláírás előtt álló dokumentum pontosan mit tartalmaz, az egyetemi vezető nem adott felvilágosítást.

Megkerestük a kormányszóvivői irodát, ahol közölték, hogy az oktatási tárca az illetékes, onnan azonban egyelőre nem kaptunk választ arra, hogy valóban aláírják-e a megállapodást, ha igen, mikor, és mi lesz a dokumentum pontos tartalma.

A megállapodás megkötésére azért is nagy az esély, mert Mátyás László elmondása szerint jelentős amerikai és magyar közéleti személyiségek is kérték erre a magyar kormányt. A prorektor megemlítette például Hillary Clintont, az előző amerikai elnök feleségét, jelenlegi New York-i demokrata szenátort, aki levelet írt ez ügyben a magyar miniszterelnöknek. Rajta kívül hasonló levelet írt Medgyessynek George Pataki New York-i kormányzó és Tom Lantos amerikai képviselő. A Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, Kroó Norbert több akadémiai taggal együtt pedig Magyar Bálint oktatási miniszternek írt.

A CEU akkreditációja azt követően indulhat el, hogy Medgyessy és Pataki megkötik a megállapodást. Az egyetem prorektora felhívta a figyelmet arra, hogy ha akkreditálják is őket, annyiban mindenképpen különbözni fognak a többi magyarországi intézménytől, hogy semmilyen állami forrásra nem tartanak majd igényt, továbbra is magánegyetemként akarnak működni. Emellett annyiban is speciális helyzetben lesznek, hogy két országban is elismert egyetemként működnek tovább, a New York-i akkreditációt ugyanis nem mondják fel.

Nem a CEU lenne az első olyan Magyarországon működő felsőoktatási intézmény, amely kormányközi megállapodás révén kap magyar akkreditációt. Az Orbán-kormány 2001 februárjában kötött megállapodást az osztrák kancellárral, továbbá a bajor és a baden-württembergi német tartományok vezetőivel az Andrássy Egyetem létrehozásáról. Ez az egyetem szintén csak posztgraduális képzést folytat, a CEU-tól eltérően azonban nem angol, hanem német nyelven oktatják a hallgatókat. Az első évfolyam 2002 szeptemberében kezdte meg tanulmányait az Andrássy Egyetemen.

Pethő András

KAPCSOLÓDÓ CIKK