Veszprém és Tolna megyében erősödött fel a havazás

Forrás: MTI
A Balaton tavaly télen

Hét centiméter vastagra hízott a Balaton jege, de az összefüggő jégréteg ellenére még alkalmatlan a téli sportok űzésére - közölte hétfőn az MTI-vel az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki kirendeltségének munkatársa, Szűcs Erzsébet. Siófoknál a jég alatt plusz 3,1 Celsius fok hőmérsékletű a tó vize.

 

A Balatoni Vízi-rendészeti Rendőrkapitányság ügyeletese, Kovács József közölte: a befagyott tavon ezen a télen még nem volt baleset, az önkormányzatok pedig megtették az előkészületeket a jégpályák kijelölésére. Az elmúlt években Keszthelyen, Fonyódon, Siófokon és Balatonfüreden korcsolyázhattak, fakutyázhattak, csúszkálhattak kijelölt jégpályákon a téli sportok szerelmesei.

 

Cserép László, a balatonfüredi városi művelődési osztály vezetője elmondta: ha megfelelő vastagságú és minőségű lesz a Balaton jege, ezen a télen jégvitorlás világversenynek is helyet ad a Balaton.

 

A Balatoni Vízi-rendészeti Rendőrkapitányság fölhívta az állampolgárok figyelmét a jégen tartózkodás alapvető szabályaira. A BM-rendelet szerint a nyílt vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor megengedett, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel (a biztonságos munkavégzés kivételével), kikötők és veszteglőhelyek területén - áll a közleményben.

 

Aki a jégen egy négyzetméternél kisebb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább 50 méterről jól felismerhető módon megjelölni.

 

Amennyiben a helyi önkormányzatok jégpályát jelöltek ki, célszerű a sportolásra azt igénybe venni, kijelölés hiányában a jég kellő szilárdságát a jégre menni szándékozónak kell megítélnie - olvasható a rendőrségi közleményben.