MSZP: A célok maradnak, az eszközöket módosítani kell

Az MSZP vezetői szerint mind az eddigi értékrend, mind a választási ígéretek és a kormányprogram mellett kitart a legnagyobb kormánypárt 2004-ben is. Mivel azonban a gazdasági helyzet nem olyan, mint 2002-ben gondolták, a kitűzött célokat más ütemezésben és más eszközökkel kívánja elérni az MSZP és a kormány.

Fotó: Fábián Évi

A 2004-es tervekről Kovács László pártelnök, Lendvai Ildikó frakcióvezető és Kiss Péter kancelláriaminiszter számolt be az MSZP hétfői sajtótájékoztatóján. Valamennyien azzal kezdték: az MSZP és a kormány céljai változatlanok, de a célok eléréséhez szükséges eszközöket módosítani kell.

 

Kovács László kitért arra, hogy bár a kormányprogram 2006-ig szól, az ellenzék már két év után a teljes programot igyekszik számon kérni. A pártelnök ennek ellenére úgy vélte, hogy a kormányprogram időarányosan nagyobb részét sikerült teljesíteni.

 

"A célokat nem lehet és nem is szükséges módosítani" - mondta Kovács, azonban megjegyezte: a várt világgazdasági fellendülés elmaradása és ennek Magyarországra tett hatása miatt "a teljesítés időpontját, módjait és módszerét módosítani kell". Kovács példaként említette, hogy az ingyenes tankönyvellátás és az ingyenes étkeztetés szerepel a kormányprogramban, de 2003-ig ezt csak a rászorulóknak tudták biztosítani. Szerinte a megváltozott körülmények indokolták azt is, hogy a lakáshitelrendszert átalakítsák.

 

Fotó: Fábián Évi

2004-gyel, amely a ciklus félidejét is jelenti, új szakasz kezdődik - ígérte az MSZP pártelnöke és külügyminisztere. Az idei év terveiről Kovács elmondta: a gazdaságpolitikát a fejlesztésközpontúság, a szociálpolitikát az ütemezés és az eszközrendszer kiigazítása, a modernizációt a hosszú távú reform fogja jellemezni, az EU-csatlakozással pedig az új lehetőségek kihasználása lesz a cél.

 

"A jóléti rendszerváltás céljaiból nem engedünk. A jó baloldali kormány azonban képes új válaszokat adni az új kérdésekre és nem riad meg a szükséges változtatásoktól. Mi 2004-et arra szánjuk, hogy jó baloldali kormány legyünk" - mondta Lendvai Ildikó frakcióvezető. Hozzátette: már nem elég a szociális járandóságok és a bérek emelése, hanem merész belső átcsoportosításokra van szükség a célok elérése érdekében.

 

Lendvai 2004-et az építkezés évének nevezte. Mint mondta: hangsúlyt fektetnek a munkahelyteremtésre, az infrastrukturális beruházásokra, valamint több kedvezményt kapnak a vállalkozók.

 

A jövedelempolitikában, a közszolgáltatásban és a munkahelyteremtésben is új szakasz kezdődik az idei évvel - állította Kiss Péter kancelláriaminiszter, hozzátéve: szükség van a versenyképesség javítására is. A kancelláriaminiszter fontosnak nevezte, hogy a közszolgáltatásoknak legyenek valódi tulajdonosai, mint mondta, ezért kulcskérdés a magántőke bevonása például az egészségügyi reformba.

 

Az EU-csatlakozással kapcsolatban Kiss Péter megjegyezte, hogy az új kihívásokat és lehetőségeket teremt Magyarország számára, és a modernizáció egy "komoly eszköze" lehet. "Technikai minimum, hogy ehhez ne két országban gondolkodjunk" - közölte, hozzátéve, hogy a társadalmi párbeszéd is elengedhetetlen eszköz. Ennek érdekében 2004-ben gazdasági, szociális tanács felállítását tervezi a kormány, amelyben a gazdasági, a tudományos és a civil társadalom párbeszéde folyik majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK