A héten rendeződhet az Erzsébet tér sorsa

A főváros várhatóan még a héten igent mond a kulturális minisztériumnak az Erzsébet tér rendezéséről szóló ajánlatára. Eszerint az állam magára vállalja a tér kialakításának 2,9 milliárdos hitelből fedezett költségét, a főváros pedig maga hasznosítja a létesítményt - írja a Népszabadság.

Végéhez közeledik az Erzsébet tér körüli, több mint hat éve folyó huzavona. A fővárosi önkormányzat várhatóan a héten rábólint a kultusztárca rendezési ajánlatára. Eszerint az állam vállalja a tér rendezésére hitelből költött, 2,9 milliárd forintot, a főváros pedig hasznosítja a tér alatti szinten lévő, szerkezetkész létesítményeket. Erről a városháza még a héten hivatalosan értesíti a minisztériumot - írja a Népszabadság.

Bőhm András, a fővárosi SZDSZ-frakció vezetője elmondta a lapnak: csak részletkérdéseken folyik a vita, a tárca ajánlatát "főbb vonalakban" elfogadhatónak tartják. Ács Tamás, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma helyettes államtitkára azt közölte: ajánlatukkal még tavaly novemberben keresték meg a fővárost, és azóta várják a választ.

Az Erzsébet tér körüli vita akkor indult, amikor 1998-ban az Orbán-kormány úgy döntött: mégsem ott építik fel a Nemzeti Színházat. A Horn-kormány idején megkezdett építkezést félbehagyták. A Nemzeti Gödörben évekig csak állagmegóvást végeztek, csak 2000-ben indult el valami: Rockenbauer Zoltán akkori kultuszminiszter és Demszky Gábor főpolgármester megállapodott, hogy közparkot, alatta mélygarázst, valamint üzlethelyiségből, konferenciateremből és szabadidőközpontból álló együttest alakítanak ki a téren. Az akkori megállapodás szerint az ingatlan tulajdonjoga a fővárosé marad, az építkezés befejezése után pedig nemzetközi pályázatot hirdet eladására.

Csakhogy mire az állam és a városháza megegyezett, a fővárosban alakult ki vita, ami koalíciós válságot is okozott. Az MSZP és az SZDSZ ugyanis másként képzelte el a tér hasznosítását. A szocialisták többször is megfúrták a pályázatot, egyszer például a Fidesszel összefogva irreálisan magas - ötmilliárd forintos - induló árat határoztak meg, a szakemberek becslése szerint hárommilliárdot érő telekre. Persze nem is akadt jelentkező.

KAPCSOLÓDÓ CIKK