Várhatóan speciális kiképzésen kell majd részt venniük azoknak a terrorelhárító rendőröknek, akik a Malév tengerentúli járatait biztosítanák. Ugyan még nem érkezett konkrét kérés az Egyesült Államoktól a légimarsallokra vonatkozóan, de a Malév és az ORFK már megkezdte a tárgyalásokat a témában - írja a Magyar Hírlap. A lap szerint a rendőrség megkéri kommandósai árát.

Az Egyesült Államok egy közelmúltban hozott terrorizmusellenes rendelete értelmében egyes gépeket csak akkor engednek be az amerikai légtérbe, ha speciálisan kiképzett fegyveres őrök is vannak a fedélzetükön. A légimarsallokat azonban csak akkor kell alkalmazni, ha az USA úgy ítéli meg, hogy egy adott gép terroristák kezébe kerülhet.

Az ilyen szolgálatot végző kommandósok feladatait és beavatkozási lehetőségeit igen pontosan kell tisztázni - írja a Magyar Hírlap. A lap szerint a Malév és a rendőrség az ügyen folytatott tárgyalásaikon egyek mellett egyeztetnek a gép kapitánya és a kommandósok közötti alárendeltségi viszonyról.

Arról is dönteni kell, hogy kikkel szemben fedjék fel magukat a légimarsallok és milyen mértékben alkalmazhatnak erőszakot. Mint a lap megtudta, a rendőrség azt javasolja, hogy csak komoly veszélyhelyzetben avatkozzanak közbe a civil ruhás kommandósok a fedélzeten, például részeg utas megfékezésében ne vegyenek részt.

Ami biztos, hogy felkérés esetén két rendőr vegyülne az utasok közé, és ruházatukat szakemberek állítanák össze, hogy minél átlagosabbnak hassanak. Arról még nem egyezett meg rendőrség és a légitársaság, hogy a gépen hol kapjanak helyet a marsallok - ami biztos, hogy az első osztály utasai közé külön kell delegálni egy tisztet - és hogy a személyzet közük ki ismerje kilétüket - írja a Magyar Hírlap.

A lap szerint a szolgáltatásért a rendőrség kemény pénzt kér, a költségeket pedig a légitársaságnak kell állnia.