Hátrányban érzik magukat a fogyatékos művészek

Egy fogyatékos művészeknek kiállításokat szervező alapítvány szerint évek óta hátrányos megkülönböztetésben részesülnek a kulturális pályázatok során. A Nemzeti Kulturális Alapprogram részéről határozottan tagadják ezt, és emlékeztetnek arra, hogy tavaly külön 50 milliós pályázatot hirdettek meg fogyatékos művészekkel foglalkozó szervezeteknek.

A Pest megyei Aszódon működő Nyitott Kapu Mobil Art Galéria Közhasznú Alapítvány fogyatékos művészek számára szervez kiállításokat 1994 óta. Működése alatt eddig 66 kiállítást rendeztek Magyarországon és külföldön egyaránt. Az alapítvány mintegy 120 hazai művésszel áll kapcsolatban, a kiállításokra egy egyetemen oktató művészettörténész választja ki a műveket. A kiállított festményeket, szobrokat, plasztikákat eladásra is kínálják, így a művészek a nyilvános bemutatkozás lehetősége mellett pénzhez is juthatnak.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke, a maga is fogyatékosként élő Rácz Zoltán az [origo]-nak elmondta, hogy az utóbbi négy évben lényegében saját nyugdíjából finanszírozza a szervezet tevékenységét. Rácz állítása szerint ugyanis 1999 óta hiába pályáztak a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) felhívásaira, egyetlen alkalommal sem nyertek. Előtte, 1994 és 1999 között összesen 10 pályázaton szerepeltek sikerrel, és esetenként 150-300 ezer forintos támogatást kaptak. A kezdeti években emellett támogatta őket a Soros Alapítvány és a United Way nevű szervezet is.

Rácz Zoltán szerint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és az NKA évek óta hátrányos megkülönböztetést alkalmaz a fogyatékos művészekkel szemben. A kuratóriumi elnök emlékeztetett az NKA egy 1997-es állásfoglalására, amelyben közlése szerint az áll, hogy a "fogyatékosok nem művészek, csak sajnálatos helyzetüknél fogva foglalkoznak művészeti tevékenységgel". Rácz szerint ennek a hozzáállásnak köszönhető az, hogy hiába pályáznak kiállítások szervezésére és más programokra.

Az NKA sajtóreferense az [origo] megkeresésére elmondta: nem igaz az, hogy hátrányosan megkülönböztetnék a fogyatékosokat. Fülöp Zsuzsanna közlése szerint a Mobil Art korábban is jelezte kifogásait, amit belső vizsgálat követett, amelynek során ugyanakkor nem tártak fel semmilyen szabálytalanságot vagy hátrányos megkülönböztetésre utaló jelet.

A sajtóreferens emlékeztetett arra is, hogy az alapítvány panaszát az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is kivizsgálta. Az NKA is megkapta az erről szóló jelentést, amelyben az ombudsman megállapította, hogy nem talált semmilyen szabálytalanságot - tette hozzá a sajtómunkatárs.

Az NKA-nál emlékeztetnek arra is, hogy a fogyatékkal élők évére való tekintettel az NKA tavaly ősszel létrehozott egy ad hoc szakkollégiumot, amely 50 millió forintos keretre hirdetett pályázatot. Erre külön olyan szervezetek jelentkezését várták, amelyek fogyatékos művészekkel foglalkoznak. A sajtóreferens közlése szerint ezen a pályázaton sikerrel szerepelt a Mobil Art Galéria is, amely kiállítások rendezésére nyert el 2 millió forintot. (Erről Rácz Zoltánnak nem volt tudomása, sőt azt mondta, biztos abban, hogy ezen a pályázaton is elutasítják őket.)

Az alapítvány által idézett NKA-állásfoglalással kapcsolatban a sajtómunkatárs azt mondta, hogy nem tudnak ilyen nyilatkozatról. Az intézmény gazdasági igazgatója, Ékessy Éva pedig az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, nem tudja, hogy 1997-ben az NKA milyen állásfoglalásokat alakított ki, de ha volt is olyan, amelyre az alapítvány kuratóriumának elnöke hivatkozik, az már nincs érvényben.