Késésben van az MSZP az EP-listával

A Fidesz és az SZDSZ - amely vasárnap már az előkészítő kampányt is elkezdte - javarészt összeállította az EP-listáját, az MDF várhatóan még januárban véglegesíti azt. Az MSZP-nek ugyanakkor még listavezetője sincs, és terveik szerint csak kora tavasszal véglegesítik a listát. A kampány tervezett költségeiről eddig egyedül az SZDSZ nyilatkozott. Igaz, a törvény nem is szab határt a költségeknek, ellentétben az országgyűlési választással.

A parlamenti pártok közül elsőként a Fidesz hozta nyilvánosságra az európai parlamenti választási listáját, amelyről még tavaly december végén döntött a párt. A Szabad Európa elnevezésű, jelenleg 18 fős lista első helyére Schmitt Pál alelnök került, őt követi Szájer József, az MKDSZ-es Surján László, Schöpflin György politológus, a nemrég hazatért volt ausztriai nagykövet Barsiné Pataky Etelka, illetve Gyürk András, a Fidelitas elnöke.

 

Az SZDSZ-ét Demszky Gábor főpolgármester, az MDF-ét várhatóan Dávid Ibolya vezeti, bár a párt elnöke erről még hivatalosan nem nyilatkozott. A kisebbik ellenzéki párt ugyanakkor csak januárban kívánja véglegesíteni listáját. Az SZDSZ szintén nem közölte még a hivatalos listát, ám az első 5 név már ismert, Demszkyt Szent-Iványi István, Mohácsi Viktória, az oktatási tárca romák intergrációjáért felelős miniszteri biztosa, Béki Gabriella és Kocsis Imre Antal, Szekszárd polgármestere követi. "Nálunk az első 5 névnek van igazán jelentősége, mivel várhatóan 2-3 befutónk lesz" - közölte Szent-Iványi.

 

Az MSZP ugyanakkor még listavezetőjét sem nevezte meg, ennek ellenére Kovács László pártelnök hétfőn úgy nyilatkozott: szerinte nincsenek késésben. Az európai parlamenti választásokat június 13-án, vasárnap tartják. Az MSZP Országos Választmánya már decemberben sürgette, hogy gyorsítsák a felkészülést és a listaállítást. Ekkor született arról döntés, hogy január 15-ig várja az elnökség az alapszervezetektől a javaslatokat a jelöltekre, a neveket február végén vitatja meg a választmány. A végleges döntést azonban csak kora tavasszal mondja ki a kongresszus.

 

Míg az MSZP ráérősen tervezget, az SZDSZ vasárnap már meg is kezdte az EP-választási kampányát. A kisebbik kormánypárt általános kérdésekkel kezdi a kampányt, majd következnek például az adórendszerre, a politikai rendszerre és az egészségügyre vonatkozó konkrét kérdések. Az uniós csatlakozásig minden hétre jut egy "alapvető demokrácia-kérdés", amit tárgyalni kívánnak - mondta Demszky Gábor vasárnap.

 

Szent-Iványi István ugyanakkor az [origo]-nak elmondta: a vasárnap lényegében még csak a kampányt előkészítő folyamatot kezdték meg, az igazi kampány náluk is az utolsó két hónapban zajlik majd. Azonban úgy gondolták, mivel az EP-választás a félév meghatározó eseménye, nem korai már az év elején megkezdeni erre a felkészülést.

 

"Folyamatos kampányok zajlanak ebben a ciklusban" - mondta az [origo]-nak Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója, a párt EP- választási kampányigazgatója. Épp emiatt szerinte nem lehet megmondani, pontosan honnét is fog kezdődni a kampány. Hivatalosan április közepén az MSZP kongresszusa elfogadja az EP-listát, és ezt tekintik a kampány kezdetének a szocialisták. "Előtte  is lesznek azonban rendezvények, lakossági fórumok" - tette hozzá Tóbiás.

 

A kampányigazgató egy etikai kódex kidolgozását sürgetette keddi sajtótájékoztatóján, hogy ne durvulhasson el a kampány hangneme. Demszky Gábor és az SZDSZ ugyanakkor már elfogadott egy etikai kódexet, igaz, ehhez eddig egy párt sem csatlakozott. "Az embereknek joguk van tudni, kitől kapják az információt és mik a korlátok. Ebben tudni kell megállapodni. Ha nem megy, akkor mi azt mondhatjuk, hogy megpróbáltuk, akkor is, ha végül nem lesz etikai kódex" - közölte Tóbiás, aki arra nem tért ki, hogy csatlakoznának-e az SZDSZ kezdeményezéséhez.

 

A Fidesz hivatalosan csak április elejétől kampányol. "A hivatalos kampány a választás előtt 72 nappal kezdődik, ahogy azt a törvény meghatározza. A felkészülés azonban már most is zajlik" - mondta az [origo]-nak Gyürk András, a Fidelitas elnöke, az EP kampányfelelőse, aki maga is szerepel a Fidesz listáján. Gyürk emlékeztetett arra, hogy pártja elsőként fogadta el az EP-listát, a hónap közepén pedig együttműködési megállapodást írnak alá az Európai Néppárttal. Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője ehhez hozzátette: közben zajlik a jelöltek felkészítése a kampányra és az európai parlamenti munkára, ezt Szájer József vezeti.

 

Az MDF megvárja a kampánnyal, míg a köztársasági elnök hivatalosan kiírja a választás időpontját. A párt frakcióvezetője, Herényi Károly ugyanakkor önmérsékletre szólította fel a pártokat a költekezés terén. A törvény ugyanis csak az országgyűlési választásnál limitálja a kampányra fordítható összeget, személyenkénti egymillió forintban. Az önkormányzati és az EP-választási kampány költségének nincs felső határa. Herényi ugyanakkor azt nem árulta el, mekkora összeget szán pártja a kampányra. Gémesi György, az EP-választás kampányfelelőse az [origo] kérdését azzal hárította el, hogy szerdán sajtótájékoztató keretében ismertetik elképzeléseiket.

A költségekről eddig csupán az SZDSZ nyilatkozott, a párt körülbelül 150 millió forintot szán a kampányra. Gyürk András csupán annyit közölt az [origo] kérdésére, hogy a Fidesz költségkeretét a kongresszus fogja a jövőben meghatározni, így arról még nem tud nyilatkozni. Hozzátette: mindenképpen egy pozitív, lendületes, fiatalos kampányra készülnek, amely elsősorban arról fog szólni, hogy Magyarország "értékeire büszke nemzetként" csatlakozik az Európai Unióhoz.

"Ezt csak annak ismeretében tudjuk megmondani, ha meg tudtuk tervezni az előttünk álló időszakot. Ennek most a közepén tartunk" - hárította el a kérdést az MSZP kampányigazgatója, aki ugyanakkor egyetértett az MDF kezdeményezésével, miszerint korlátokat kellene szabni a kampány alatti költekezésnek.

Kapcsándi Dóra

KAPCSOLÓDÓ CIKK