Medgyessy pert nyert a Magyar Nemzet ellen

Medgyessy Péter miniszterelnök jogerősen sajtópert nyert a Magyar Nemzettel szemben. A Fővárosi Ítélőtábla kedden kihirdetett másodfokú ítélete szerint a lap hamis látszat keltésével kétségbe vonta azt a tényt, hogy Medgyessy Péter 2001 szeptember 30-ig volt az Inter-Európa Bank igazgatótanácsának elnöke.

A Magyar Nemzet 2003. szeptember 11-i, első oldalon induló, "Medgyessy Péter csapdában", illetve "Inter-Európa Bank (IEB) buktafesztivál" alcímű írása arról szólt, hogy a Inter-Európa Banknál többmilliárdos illegális átutalásokra került sor 2001. szeptember 14-e után az ORFK szerint. A keddi határozat szerint a lap hamis látszat keltésével kétségbe vonta azt a tényt, hogy Medgyessy Péter 2001 szeptember 30-ig volt az Inter-Európa Bank igazgatótanácsának elnöke. Medgyessy Péter jogi képviselője a perben korábban kifejtette, hogy a kifogásolt cikk pénzmosással hozta összefüggésbe a kormányfőt.

A kedden jogerőre emelt ítélet szerint a cikk olyan megfogalmazásai, mint például, hogy Medgyessy Péternek "látszólag sikerült tisztáznia" magát, "állítása szerint", a 2001. szeptember 30-i távozás "valótlanságát igazolja, hogy", alkalmasak arra, hogy kétségbe vonják: valóban 2001. szeptember 30-án szűnt meg Medgyessy Péter elnöki tisztsége az IEB-nél.
   
Ezzel szemben a bíróság kimondta: a valós tény az, hogy 1998 szeptemberében hároméves, határozott idejű megbízatást kapott Medgyessy Péter a banknál, és ez a törvény erejénél fogva, minden külön aktus nélkül szűnt meg 2001. szeptember 30-án.
   
A bíróság közölte, hogy az eset elbírálásánál az egyik döntő szempont a cikk megírásának 2003. szeptember 11-i dátuma volt. Ugyanis akkor már több mint egy hete valós adatokat tartalmazott a Fővárosi Bíróság Cégbíróságának közhitelű nyilvántartása, és a laptól elvárható lett volna ennek közlése.
   
A Magyar Nemzet jogi képviselője korábban a perben azzal érvelt, hogy Medgyessy Péter bankvezetői tisztségének 2001. szeptember 30-i lejártát több mint fél év után, 2002 májusában jelentették be a cégbíróságon. Akkor is valótlan tartalommal történt a változásbejegyzés, és csak 2003. szeptember 2-án javították ki 2001. szeptember 30-ára visszamenő hatállyal. A miniszterelnök jogi képviselője ezzel összefüggésben korábban elmondta: Medgyessy Péter az ügyben teljesen jóhiszeműen járt el. Már 2001 nyarán bejelentette a bankban, hogy más irányú elfoglaltsága miatt nem kívánja meghosszabbítani elnöki tisztségét. A banknál, illetve a cégbíróságnál történt esetleges adminisztratív mulasztások pedig nem róhatók Medgyessy Péter terhére.

A Fővárosi Bíróság múlt év szeptember elején sajtóközleményben tudatta, hogy az IEB elnöki posztjával kapcsolatos 2002. évi változásbejegyzés során hiba történt, ugyanis Medgyessy Péter megbízatása megszűnésének időpontjaként nem 2001. szeptember 30-a, hanem az erre vonatkozó IEB-közgyűlési határozat 2002. április 29-i dátuma szerepelt. A hibát a bank kérelmére 2003. szeptember 2-án javította ki a cégbíróság.

A Fővárosi Ítélőtábla keddi szóbeli indoklásában közölték, hogy a sajtóperben csak a felperes - Medgyessy Péter - személyét érintő kérdésekkel foglalkozhattak, a banknak, illetve a cégbíróságnak az ügyben tanúsított eljárását viszont nem értékelhették.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK