Februárig nyilatkoznak vagyonukról a képviselők

Hétfőtől február 2-ig kell az országgyűlési képviselőknek leadniuk vagyonnyilatkozatukat. Az első nap ezt már 5-en megtették, de a nagy rohamra az utolsó tíz napban számítanak a mentelmi bizottság munkatársai. Az elmúlt három alkalommal minden képviselő leadta határidőre a dokumentumot.

A parlament 2001 tavaszán fogadta el az a törvénymódosítást, melynek értelmében az országgyűlési képviselőknek évente kell nyilatkozniuk vagyoni helyzetükről, valamint a mandátum elején és végén. A több oldalas dokumentumban minden ingó és ingatlan vagyonukról, megtakarításukról és tartozásukról nyilatkozniuk kell, valamint csatolniuk kell a velük közös háztartásban élők vagyonnyilatkozatát is.

 

Az első napon, hétfőn öt képviselő adta le bevallását. A vagyonnyilatkozatok folyamatosan érkeznek, de az igazi nagy rohamra az utolsó tíz napban számítanak a mentelmi bizottság munkatársai, amikor a képviselők már a bizottsági ülések miatt amúgy is bejárnak a Képviselői Irodaházba. Karsai József, a mentelmi bizottság jogi szakértője az [origo]-nak elmondta: 2002-ben még előfordult, hogy egy képviselő egy napot késett a dokumentum leadásával, az elmúlt három alkalommal azonban mindenki határidőre eleget tett kötelezettségének, így várhatóan az idén is mindenki idejében nyilatkozik vagyonáról.

 

Aki határidőig elmulasztja leadni nyilatkozatát, az a törvény szerint a hiány pótlásáig nem kaphat tiszteletdíjat, illetve nem gyakorolhatja képviselői jogait: nem szólalhat fel és nem szavazhat. A tavaszi ülésszak első ülésére idén február 16-án kerül sor.

 

Az idén ugyanakkor először fordul elő, hogy a mandátummal nem rendelkező miniszterek vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozzák. A törvénymódosítást december 23-án fogadta el a parlament, a jogszabály már csak a kihirdetésre vár. Ezt követően három hónapon belül kell bevallásukat elkészítenie az érintett minisztereknek.

 

A módosítás Gyurcsány Ferenc sportminisztert, László Csaba pénzügyminisztert, Csillag István gazdasági minisztert, Bárándy Péter igazságügy-minisztert, Persányi Miklós környezetvédelmi minisztert, Lévai Katalin esélyegyenlőségi tárca nélküli minisztert és Juhász Endre európai uniós koordinációért felelős tárca nélküli minisztert érinti. A módosítást a Fidesz kezdeményezte Gyurcsány ingatlanügyei miatt, de végül az MSZP által benyújtott változatot fogadta el az Országgyűlés.

KAPCSOLÓDÓ CIKK