Kiss Elemér kancelláriaminiszter tavaly év eleji lemondásával változott először a Medgyessy-kormány összetétele. A Miniszterelnöki Hivatalon kívül változott a munkaügyi, a kulturális, a környzetevédelmi, az ifjúsági és az egészségügyi tárca vezetője is. Tavaly három új tárca nélküli minisztert is kinevezett a miniszterelnök.

László Csaba távozásával 2004 elején ismét változott a Medgyessy-kormány. László helyére Draskovics Tibor, a miniszterelnök kabinetfőnöke került. Lászlónak hivatalosan a vártnál magasabb államháztartási hiány miatt kellett távoznia, ugyanakkor már 2003-ban is többször felmerült távozása, elsősorban a forint árfolyamának többszöri hirtelen gyengülése miatt. Az általa vezetett minisztériumot elítélte az adatvédelmi ombudsman is, az APEH adatbázisának lemásolásáért. A kisebbik koalíciós párt, az SZDSZ is összeveszett vele, amikor nyár végén László Csaba jelezte, hogy a korábban megígért adócsökkentést nem lehet végrehajtani. László állítólag a miniszterelnökkel is összeveszett, amikor nem volt hajlandó hozzájárulni a minisztérium szóvivőjének elküldéséhez, aki a kormányfő szerint felelőtlenül szivárogtatott ki információkat.

A kormány összetétele többször is változott 2003-ban. Először Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter távozott. Kénytelen volt lemondani, miután kiderült, hogy ügyvédi irodája nagy értékű állami megrendeléseket kapott. Jogilag támadhatatlannak, de erkölcsileg megengedhetetlennek nevezte Medgyessy Péter miniszterelnök a helyzetet, és elfogadta minisztere lemondását. Helyére az MSZP balszárnyának egyik szószólója, a korábbi munkaügyi miniszter, Kiss Péter került. Az ő helyét az addigi pénzügyminisztériumi államtitkárként dolgozó Burány Sándor vette át, akinek utódja Veres János parlamenti képviselő lett.

Májusban két új tárca nélküli miniszterrel bővült a kormány: Juhász Endre az Európai Unió ügyeivel foglalkozó miniszter lett, Lévai Katalin pedig esélyegyenlőségi miniszter. Mindkét tisztség új a magyar kormányban. Juhász 1998-tól az uniós csatlakozási egyeztetések főtárgyalója volt, Lévai pedig szociológusként dolgozott. Egyszerre tehették le miniszteri esküjüket három másik új miniszterrel. A miniszterelnök ugyanis leváltotta Jánosi Györgyöt a Gyermek- Ifjúsági- és Sportminisztérium éléről, és helyére tanácsadóját, Gyurcsány Ferencet nevezte ki. Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere szintén távozott, mint mondta, eleve csak egy évre ígérte a miniszterséget. Helyére Hiller István történész, az MSZP egyik alelnöke került, akit Kovács László bizalmasának tartanak. Medgyessy felmentette az SZDSZ környezetvédelmi miniszterét, Kórodi Máriát is, utódja Persányi Miklós, a budapesti állatkert igazgatója lett.

Októberben még egyszer változott a kormány összetétele: lemondott Csehák Judit egészségügyi- szociális- és családügyi miniszter, akinek helyét államtitkára, Kökény Mihály vette át.