Volt KSH-elnök lesz Medgyessy kabinetfőnöke

Katona Tamás lesz Medgyessy Péter új kabinetfőnöke, miután Draskovics Tibor átveszi a Pénzügyminsiztérium vezetését. Katona az elmúlt évben a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára volt. A Horn-kormány idején ő vezette a Központi Statisztikai Hivatalt.

Forrás: [origo]
Katona Tamás

Katona Tamás 1948-ban született, és Leningrádban szerzett matematikus diplomát. Élete nagy részében demográfiai kutatásokkal foglalkozott. 1972-től 1981-ig a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkatársa volt, a nyolcvanas években pedig az Állami Népességnyilvántartó Hivatalban töltött be vezető tisztségeket. Ő irányította a népességnyilvántartás számítógépes rendszerének kialakítását.

1990-ben a Belügyminisztérium Adatfeldolgozó Hivatalának helyettes vezetője lett. 1995-ben, a Horn-kormány idején tért vissza a KSH-hoz: először helyettes vezetőként, majd az intézmény első embere lett. Az Orbán-kormány leváltotta, és az újabb kormányváltásig tudományos munkát folytatott. Tanított a szegedi egyetemen, és a Magyar Tudományos Akadémia Statisztikai Bizottságának elnöke. Az elmúlt években havonta írt elemzéseket Magyarország gazdasági helyzetéről, melyek az MSZP honlapján is olvashatóak voltak.