Kilenc magyar kórházzal megegyeztek decemberben a magzatvédők, hogy három, az élettel kapcsolatos ünnepnapon nem végeznek abortuszokat. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a kezdeményezést támogatni kell, mert az abortusz nem megfelelő születésszabályozási megoldás. A kezdeményezésben részt vevő bajai nőgyógyászati osztályon az [origo]-nak elmondták: azért csatlakoztak a felhíváshoz, mert meggyőződésük, hogy a nem kívánt terhességek jelentős része a felelőtlen gondolkodás miatt következik be.

Kilenc kórház csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, melynek értelmében az év három napján nem végeznek abortuszt - tájékoztatta az [origo]-t Téglásy Imre, az Alfa Magzat-, Csecsemő-, Gyermek- és Családvédelmi Szövetség főtitkára csütörtökön. A felhíváshoz csatlakozó kórházak március 25-én, "a magzatok napján", június 1-jén, az ENSZ "nemzetközi életnapján" és december 28-án, "az aprószentek napján" nem végeznek terhességmegszakítást.

A magzatvédő szövetség kezdeményezéséhez eddig a pécsi Szülészeti Klinika, az egri Markhot Ferenc Kórház, a Bajai Városi Kórház, a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Oktató Kórház, a soproni Szent Erzsébet Kórház és a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház, Budapesten pedig a Szent Rókus, a Schöpf-Merei Ágost, illetve a Szent Imre Kórház csatlakozott. Ezekben az inzétményekben nem végeznek abortuszt a három megjelölt napon. Ugyanakkor, mint Téglásy az [origo]-nak küldött válaszában fogalmazott: "az életvédő zarándokok mozgalma az összes, abortuszt végző kórház vezetőit és egészségügyi dolgozóit kéri", hogy csatlakozzanak.

A jogszabályok szerint a terhesség csak veszélyeztetettség, illetőleg az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén szakítható meg. Súlyos válsághelyzetnek minősül, ami az anya testi vagy lelki megrendülését, illetve társadalmi ellehetetlenülését okozza. A súlyos válsághelyzet fennállását a terhes nő, vagy törvényes képviselője az abortusz végrehajtásáról szóló kérelme aláírásával igazolhatja.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az [origo]-nak elmondta: méltányolni kell, hogy a kezdeményezéshez csatlakozó kórházak figyelembe vették egyes társadalmi csoportok igényeit, amelyek nem értenek egyet az abortusszal. Éger hozzátette: személy szerint nem tartja helyes születésszabályozási módszernek az abortuszt, ezért egyetért minden olyan kezdeményezéssel, amely más megoldásokra hívja fel a figyelmet.

Fotó: MTI (Czimbal Gyula)

A kórházak közül eddig mindössze egy - a BAZ megyei Oktató Kórház - jelezte írásban is csatlakozási szándékát. Berkő Péter, a kórház osztályvezető főorvosa az [origo]-nak elmondta: azért csatlakoztak a kezdeményezéshez, mert olyan célt szolgál, amivel egyetértenek az intézmény orvosai. "Azon a párton vagyunk, hogy a nem kívánt terhességet nem megszakítani, hanem megelőzni kell" - fogalmazott. Berkő szerint ugyanis az abortuszok magas számának sokszor nem a rossz szociális vagy anyagi helyzet az oka, hanem a felelőtlen gondolkodásmód. "Ez olyan mentalitás, amiből ki kell rázni az embereket" - tette hozzá.

A többi intézmény vezetése eddig csak szóban jelezte, hogy csatlakozik a felhíváshoz. Az egri Markhot Ferenc Kórház nőgyógyászati osztályán az [origo]-nak elmondták: eddig hivatalosan nem csatlakoztak a magzatvédők felhívásához. Mindössze egy orvosértekezleten tárgyaltak az ügyről, de akkor a kórház legtöbb vezetője egyet értett a kezdeményezéssel. A bajai kórház szintén szóban jelezte csatlakozási szándékát. Az intézményben ugyanakkor nem új a kezdeményezés: a kórház nőgyógyászati osztályának munkatársa szerint már korábban is tartottak abortuszmentes napokat.

A magzatvédők szeretnék, ha a kezdeményezéshez még több kórház csatlakozna. Ennek érdekében március 25-én az esztergomi kórház nőgyógyászati osztályát keresik fel és kérik az akcióhoz való csatlakozásra.