Financial Times: az MSZP miatt bukott meg László

A külföldi sajtó is foglalkozik a magyar pénzügyminiszter menesztésével. "Bűnbakot találtak László Csaba személyében, ezért menesztették" - írja egy lengyel lap. A brit Financial Times szerint a pénzügyminiszter nem tudott kijönni az MSZP-vel, és ezért mennie kellett.

Medgyessy Péter miniszterelnök azzal indokolta László Csaba menesztését, hogy a pénzügyminiszter nem tudta a meghatározott szinten tartani a költségvetési deficitet, pénzügyi elemzők szerint azonban a miniszter felmentésének nem sok köze van szakmai képességeihez, annál több ahhoz, hogy rossz viszonyban volt a kormányzó szocialista párttal - írta csütörtökön a Financial Times.

A brit üzleti napilap szerint a piaci elemzők arra figyelmeztetnek, hogy László Csaba menesztése sem fogja tisztázni a gazdaságpolitikát övező zűrzavart, és nem fogja helyreállítani piaci bizalmat. A cikk megjegyzi, hogy a piaci turbulencia már tavaly tavasz óta tart, amikor a forint (euróárfolyama) esni kezdett a költségvetési és a folyómérleghiánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt. A valuta euróárfolyama a vészintézkedésként végrehajtott kamatemelések ellenére is 9 százalékkal csökkent az év végére; ebből 5 százalékot novemberben és decemberben vesztett - áll a Financial Times cikkében. Az elemzés szerint a szocialista párt jórészt ellenezte a László Csaba által szorgalmazott nadrágszíjmeghúzó intézkedéseket, amelyek helyreállíthatták volna a bizalmat a forintban. 

Draskovics Tiborról, a kijelölt utódról - csakúgy, mint elődjéről - Budapesten azt tartják, hogy sem kellően erőteljes személyiséggel, sem politikai kapcsolatokkal nem rendelkezik az esetleges további fájdalmas költségvetési megszorítások bevezetéséhez - írta a csütörtöki Financial Times.

A csütörtöki lengyel lapok viszonylag bő teret szentelnek László Csaba pénzügyminiszter menesztésének, összefüggésbe hozva ezt az intézkedést a kedvezőtlen magyar gazdasági mutatókkal. A Rzeczpospolita című konzervatív napilap elemzőkre hivatkozva azt írta, hogy László Csabát tették meg bűnbaknak a gazdasági bajokért. A mértékadó, független napilap megemlítette: László Csaba kijelölt utóda, Draskovics Tibor a kilencvenes években "a magyar gazdasági reformok atyjának", Bokros Lajosnak segített a híres sokkterápia megvalósításában. Kiválasztása arra utalhat, hogy a miniszterelnök - szintén korábbi pénzügyminiszter - nagyobb részt akar vállalni az ország gazdaságpolitikájának formálásában. 

A liberális Gazeta Wyborcza is úgy látja, hogy László menesztésével bűnbakot igyekeztek találni a rossz magyar pénzügyi helyzetért. Piaci elemzők a lapnak nyilatkozva úgy vélekedtek, hogy nem egészen átgondolt lépésről van szó, amellyel valószínűleg a kormány bírálóit akarták megnyugtatni. Medgyessy Péter balközép kormányának fő prioritása a költségvetési hiány fokozatos mérséklése és a 2008-as euroövezeti csatlakozás volt. Ez utóbbi cél elérésétől az ország egy lépéssel messzebb került - idézett egy magyar elemzőt a legnagyobb példányszámú lengyel napilap.

KAPCSOLÓDÓ CIKK