Nem perelhetnek a szülők a köldökzsinórvér miatt

Le lehet venni az újszülöttek köldökzsinórvérét, de azok a szülők, akiktől egy tudományos állásfoglalásra hivatkozva megtagadták ezt a lehetőséget, nem kaphatnak kártérítést emiatt. Mindezeket a Fővárosi Ítélőtábla állapította meg jogerősen.

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az úgynevezett őssejt-perben az elsőfokú ítéletet, amely kimondta: az Egészségügyi Tudományos Tanács korábbi határozata, mely gyakorlatilag megtiltotta a köldökzsinórvér levételét, jogszerűen minősítette embereken végzett tudományos kísérletnek a beavatkozást. A szakvélemény ugyanakkor nem egy kötelező erejű szabály, csupán egy tudományos állásfoglalás. A szülészek ezután is maguk dönthették el, hogy leveszik-e egy újszülött köldökzsinórvérét.

A jogerős ítélet is elutasította az őssejtek tárolásával foglalkozó Sejtbank Kft. és egy magánszemély kártérítésre vonatkozó keresetét. A pert azért indították, mert az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) tavaly év elején engedélykötelesnek nyilvánította a köldökzsinórvér levételét, ezt követően pedig a Sejtbank Kft. leállította tevékenységét, ezért több szülő elesett ettől a lehetőségtől. Az ítélet után a szülők nem adhatnak be kártérítérítési igényt arra hivatkozva, hogy az ETT állásfoglalása miatt nem vetethették le magzatuk köldökzsinórából a vért.

KAPCSOLÓDÓ CIKK