Lamperth: Molnár kihallgatása presztízsveszteség a rendőrségnek

Presztízsveszteség a rendőrség számára - kommentálta Lamperth Mónika belügyminiszter, hogy vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés miatt kihallgatta az ügyészség az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénzmosás elleni osztályának vezetőjét pénteken.

"Ez presztízsveszteség a rendőrség számára, ezért arra utasítottam Salgó László országos rendőrfőkapitányt és Ferenczi László bűnügyi igazgatót, hogy tekintsék át a bűnügyi struktúrát, és tegyenek javaslatot szervezeti átalakításra és személyzeti intézkedésre" - mondta a belügyminiszter.

Szavai szerint a július 1-jén hatályba lépett új büntető-eljárási törvénnyel új helyzet alakult ki, és a nyomozás hatékonysága érdekében el kell végezni a szervezeti átalakítást. Megjegyezte: az új törvénnyel megnőtt az ügyészség szerepe, nagyobb a felelőssége az ügyészi nyomozóknak, és "ezt végig kell vezetni a rendszeren".

A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal pénteken vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés, hivatali visszaélés és államtitoksértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként Molnár Csaba alezredest. Zamecsnik Péter ügyvéd a rendőrtiszt három és fél órás meghallgatását követően újságíróknak kijelentette: "az ügy államtitkot képez". Molnár Csaba csak annyit közölt: "én végeztem a munkámat és amiről kellett, jelentést írtam".

Több napilap is úgy tudja, hogy Molnár Csaba pénzmosással gyanúsított szír állampolgároktól néhány alkalommal kis értékű ajándékokat fogadott el, illetve egy vacsora alkalmával ő is megajándékozta őket márkás itallal. Rendőrségi források szerint az alezredes minden esetben jelentést írt a szírektől kapott ajándékokról. Molnár Csaba korábban osztályvezetőként aktívan részt vett a K&H-ügy nyomozásában.

Salgó László országos főkapitány a Magyar Nemzet december 2-án megjelent cikke, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal - utóbb az ORFK vezetőjéhez eljuttatott, "szigorúan titkos" minősítésű - összefoglaló jelentése alapján rendelt el belső vizsgálatot Molnár Csabával kapcsolatban. Az újság szerint Molnár Csaba az arab alvilági körökkel az elfogadhatónál és a normálisnál sokkal mélyebb kapcsolatot tartott fenn.

Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat irányító politikai államtitkár december 3-án kijelentette: az egész ügy jellegénél fogva államtitkot képez, "következésképpen az erre vonatkozó bármilyen szóbeli vagy írásos adat, illetve kommunikáció szigorúan titkos minősítésű".

A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal hivatali visszaélés gyanúja miatt december 9-én rendelt el nyomozást Molnár Csaba ügyében.