Izraeli zászlót égettek el a Tilos-ellenes tüntetésen

A Tilos Rádió betiltását követelte az a három-négyezer tüntető, akik a polgári körök szervezésében vonultak vasárnap a rádió épülete elé. A demonstráció egyik szervezője szerint a Tilos nemcsak a szentestekor elhangzottakkal, hanem folyamatosan életben tartja a keresztények iránti gyűlöletet.  A tüntetők hógolyókkal dobálták meg a rádió székházát, az MTI-s fotóst lökdösték, szidalmazták, a felszerelését megrongálták. Egy kisebb csoport izraeli zászlót égetett el, ami miatt Izrael nagykövetsége tiltakozását fejezte ki.

Polgári körök tüntettek a Tilos Rádió budapesti stúdiójánál vasárnap, a demonstráció résztvevői a rádióban karácsonykor elhangzottak miatt - az egyik műsorvezető azt mondta, hogy kiirtaná a keresztényeket - a médium betiltását követelték. A demonstráción 3-4 ezer ember vett részt. A tüntetők többször hangosan követelték a rádió betiltását, illetve azt skandálták, hogy "Elég volt!".

"A törvénytelenséggel született Tilos Rádió nemcsak szenteste, nemcsak advent idején gyalázott meg keresztény jelképet, szentet és vallást, hanem időnként szubkultúrába süppedő, közerkölcsöt romboló megnyilatkozásaival folyamatosan életben tartotta a keresztények és a keresztény erkölcs iránti gyűlöletet" - mondta Pesti Imre, a demonstráció egyik szervezője. Szavai szerint a rádió megsértette a Föld összes keresztényét. "Ezért követeljük, hogy az ORTT mondja fel a műsorszolgáltatási szerződést a Tilos Rádióval" - tette hozzá.
 
Melocco Miklós szerint a rádióban a keresztények kiirtásáról szóló mondat "az egészséges, jó szokások elleni vétség", a szokások, a morál, a nép lelkülete, éthosza elleni vétek, etikai vétség. "Ha nem lehet rá alkalmazni a törvényt, akkor a magyar jogban nincs meg a hazaárulás, a tömeggyilkosság, a népirtás fogalma" - vélekedett a szobrász.

"Tizennégy év a gesztusok korszaka volt, hirdessük meg ettől a pillanattól kezdve a magyar- és kereszténygyűlölő kisebbség elleni nulla tolerancia politikáját (...) ha nem akarjuk, hogy gyerekeink nácinak titulálva rezervátumokban éljenek" - mondta a tüntetésen Lovas István újságíró.
   
A tüntetők hógolyókkal dobálták meg a rádiónak helyet adó épületet. A róluk fényképet készítő MTI-s fotóriporter felszerelését két férfi megrongálta, az újságírót lökdösték és szidalmazták. A rádió egyik munkatársa végigment a tüntetők között egy táblával, amelyen a következő felirat volt: "Nem az igazság: csak a hús irgalmatlan tömege".

A rádió előtt tüntetők egy csoportja izraeli zászlót égetett el. Izrael Állam magyarországi nagykövetsége tiltakozását fejezte ki az ország szimbóluma meggyalázása miatt. A nagykövetség mélységes felháborodással értesült arról, hogy a Tilos Rádióban karácsony este elhangzottakat, amelyet a külképviselet is elítél, a tüntetésen párhuzamba állították Izrael Állammal - áll a követség tiltakozó jegyzékében. "Megengedhetetlen, hogy a XXI. század Magyarországán, amely hamarosan az Európai Unió teljes jogú tagja lesz, egy független, demokratikus ország zászlaját égessék" - szögezi le a nagykövetség.

Unger Pál, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, hogy rendőri intézkedés nem történt.

(Az [origo] több munkatársa is részt vesz a Tilos Rádió műsorainak készítésében.)

KAPCSOLÓDÓ CIKK