A rendőrök nem látták a zászlóégetést a Tilos-tüntetésen

A vasárnapi, Tilos Rádió elleni tüntetés biztosítását végző rendőrök nem tapasztaltak zászlóégetést, és a demonstráció után sem érkezett ilyen bejelentés a rendőrséghez, így eljárás sem indult - közölte a BRFK sajtóügyeletének vezetője. Az izraeli zászló elégetését azonban többen is látták és az égetésről fényképek is készültek. A tüntetés egyik szervezője közölte: a zászlóégetés egy szűk kör provokatív lépése volt, "semmi köze nem volt" a demonstrációhoz.

Szóbeszédként értesült az egyik rendezőtől az izraeli zászló elégetéséről, ő maga nem látta - mondta hétfőn Pesti Imre, a Tilos Rádió előtt tartott vasárnapi tüntetés egyik szervezője. "Én nem láttam zászlóégetést, csak más rendezőtől hallottam erről. Sok rendező volt, és utána szóbeszédként, pletykaként hallottam és megkérdeztem, és valaki elmondta, hogy mire odalépett, akkor látta, hogy az egyik fiatalember tüzet gyújt egy újságpapírral, másik pedig benyúl a mellényzsebébe, benyúl a kabátja alá, elővesz egy zászlót, és rádobja" - mondta a Rákosmenti Polgári Körök elnöke. Hozzátette: "egy rendkívül szűk kör" provokatív lépéséről volt szó. Egyetlen zászlót égettek - jelentette ki Pesti Imre, hangsúlyozva, hogy ez a rendezvény után történt, aminek "semmi köze nem volt" a demonstrációhoz. Arra a kérdésre látta-e, hogy néhány tüntető sárga keresztet tűzött a kabátjára, közölte, ő nem látta. "Nem kaptam erről jelentést" - fűzte hozzá. Pesti Imre szerint 50-100 ember maradhatott a Tilos Rádió előtt, miután a rendezők felszólították a észvevőket, hogy hagyják el a rendezvény színhelyét. 

"Elindult mindenki hazafelé a mi felszólításunkra, majd ezt követően egy szűk csoport ottmaradt a Tilos Rádió előtt, akik a Tilos Rádió megszüntetését követelték, illetve a Tilos Rádió lebontását" - mondta. Úgy fogalmazott, a csoport "picit eloszlott, majd újra összeverődött, 50-100 ember lehetett". A Rákosmenti Polgári Körök elnöke ezt követően messziről látott "egy pillanatnyi fényt", mire odament, már nem látott ott semmit. Később megkérdezte a többieket, mi is ez, és akkor hallotta, hogy állítólag elégettek egy zászlót. Pesti Imre közölte: "a szervezők nevében elhatárolódik a Tilos Rádió elleni demonstráció után összeverődött provokátorokból álló csoporttól és azok megnyilatkozásaitól". "Akik a rendezvény szellemétől idegen megnyilatkozásokat tesznek, azok nem közülünk valók" -, ismételte meg a tüntetés napján adott állásfoglalásukat.    
   
A Tilos Rádió elleni tüntetés biztosítását végző rendőrök nem tapasztaltak zászlóégetést, és a tüntetés után sem érkezett ilyen bejelentés a rendőrséghez, így eljárás sem indult - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletének vezetője hétfőn.

Vasárnap a Rákosmenti Polgári Körök Egyesülése szervezésében 3-4 ezer ember tüntetett a Tilos Rádiónak helyet adó budapesti épület előtt, és a szervezők, továbbá szemtanúk beszámolója szerint a demonstrálók egy csoportja a helyszínen elégetett egy izraeli zászlót. A demonstráció részvevői a rádióban karácsonykor elhangzottak miatt a médium betiltását követelték. A rádió 2003. december 24-i adásában az egyik - ittas - műsorvezető azt mondta, hogy "kiirtanám az összes keresztényt".

KAPCSOLÓDÓ CIKK