Módosítják a fővárosi taxirendeletet

A hó végi soros ülésén dönthet a Fővárosi Közgyűlés arról a rendeletmódosításról, amely a taxisok számára kötelezővé tenné a droszthasználatot, amiért fizetniük kellene - közölte Bőhm András, az SZDSZ és Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője.

A politikusok azt nyilatkozták, hogy a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn tárgyalásra alkalmasnak tartotta a január 29-én a közgyűlés elé kerülő előterjesztést. A várhatóan áprilistól hatályba lépő szabályozásról szólva megemlítették, hogy a droszthasználati díj mértékét a kereskedelmi bizottság dolgozza majd ki. Megjegyezték, a három évvel korábbi tervezetben szereplő mintegy 17 ezer forintos éves tarifánál biztosan magasabb lesz ez az összeg. Az előterjesztés szerint a mintegy 270 taxidroszt használatáért fizetendő díjat teljes egészében a rendszer üzemeltetésére 1999-ben létrehozott közhasznú társaság működtetésére költik majd.

A politikusok azt is elmondták, hogy a kabinet nem tárgyalt a 4-es metró finanszírozásával összefüggő három szerződésről, amelyekről e hét csütörtöki rendkívüli ülésén dönt a közgyűlés. Gy. Németh Erzsébet ezzel összefüggésben csupán annyit mondott, hogy a szocialisták üdvözlik és támogatják a tervezeteket, és azt remélik, hogy a döntések után mielőbb megkezdődhet a metró építése.

Bőhm András közölte, hogy az állammal és a kincstárral kötendő megállapodásról döntés várható. Vajda Pál (MSZP) főpolgármester-helyettes a BKV-val kötendő harmadik szerződéssel kapcsolatban azt kérte a kabinettől, hogy e héten még ne tárgyalja azt a közgyűlés.