A rendőrség elfogta a zászlóégetőket

A rendőrség kedden elfogta azt a két férfit, akik megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy a Tilos Rádió elleni vasárnapi tüntetésen elégettek egy izraeli zászlót - közölte Tóth Gábor ezredes, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese kedd délutáni sajtótájékoztatóján.

Az ezredes bejelentette, hogy a hétfőn elrendelt nyomozás során azon személyek ellenőrzését kezdték meg, akiket korábban különböző engedély nélküli demonstrációk során, illetve egyes engedéllyel tartott demonstrációkon rendbontás és szabálysértés miatt előállítottak. Mint mondta, B. Miklós 40 éves budapesti lakos meghallgatása során elismerte, hogy "több társával együtt arra készültek, hogy a demonstráció során egy Tilos Rádió feliratú pólót meg fognak gyújtani és elégetnek, ezért oda benzint is vittek magukkal". A pólóégetés után egy számára ismeretlen férfi csatlakozott hozzájuk, aki egy izraeli zászlót hozott, amelynek elégetésében mindketten részt vettek.

Tóth Gábor elmondta, hogy B. Miklós elismerte a bűncselekmény elkövetését, és a rendelkezésre álló fotók alapján felismerte a másik férfit. Az ezredes elmondta: a másik férfi, M. Giorgo Richard 27 éves magyar állampolgár lakásán tartott "házkutatás alkalmával több szélsőjobboldali témájú könyvet, videokazettát és egyéb tárgyat találtunk". Annak vizsgálata a további eljárás feladata lesz, hogy ezekkel a tárgyakkal követett-e el bűncselekményt M. Giorgo Richard - tette hozzá, és közölte, hogy M. Giorgo Richard meghallgatása a sajtótájékoztató időpontjában is zajlott.

A büntetőeljárást a két férfi őrizetbe vétele mellett folytatja a BRFK vizsgálati főosztálya. Kérdésre válaszolva Tóth Gábor elmondta, hogy a két férfi nem követett el bűncselekményt korábban. Mint mondta, a további eljárás során tanúkat kutatnak fel, akik meg tudják erősíteni a történteket.

A vasárnapi tüntetésen megrongálták az MTI fotóriporternőjének fényképezőgépét. Ennek kapcsán Tóth Gábor elmondta, hogy a BRFK kedden rongálás miatt nyomozást rendelt el ismeretlen elkövetővel szemben. Arra a kérdésre, hogy a fotóriporter közelében tartózkodó rendőr miért nem intézkedett, Tóth Gábor úgy válaszolt, hogy "a rendőrség nem észlelt semmilyen rendbontást, sem szabálysértést, sem bűncselekményt, így közte ezt sem". Hozzátette: "Amennyiben rendőr észlelte volna ezt vagy a másik eseményt, természetesen intézkedett volna, hiszen az a kötelessége."

Tóth Gábor arról is beszámolt, hogy a IX. kerületi ügyészség közösség elleni izgatás bűntett gyanúja miatt nyomozást rendelt el a december 24-én a Tilos Rádióban elhangzott kijelentés kapcsán a műsorvezető ellen. A nyomozás lefolytatásával a BRFK vizsgálati főosztályát bízták meg. A műsorvezetőt még nem hallgatták meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK