A munkaügyi miniszter fontolgatja annak a rendszernek a megváltoztatását, hogy a hosszabb ünnepek érdekében később kell egy-egy napot ledolgozni. A tapasztalatok szerint ugyanis alig akad munkahely, ahol ezeken a napokon valóban munka folyna. Az ünnepek miatti munkanap-átrendezés az Európai Unióban nem szokás.

Az elmúlt hét szombatját hivatalosan munkanappá nyilvánították, utólag kellett ledolgozni egy napot azért, hogy a karácsony ötnapos ünnep legyen. Azonban alig akadt munkahely, ahol munka folyt volna, a boltok többsége is szombati rendben tartott nyitva.

A munkaszüneti napok körüli munkarend-átrendezés az Európai Unió országaiban nem divat. Burány Sándor munkaügyi miniszter a Népszabadságnak elmondta: célszerű lenne az európai mintához igazítani a hazai gyakorlatot, hogy ne forgassuk fel a munkanapok rendszerét.

Wittich Tamás, az MSZOSZ elnöke szerint a munkavállalók kedvezően fogadják a munkanap-áthelyezéssel meghosszabbított hétvégéket akkor is, ha tudják, hogy a szabadnapokat le kell dolgozniuk. Azt viszont ő is megerősítette, hogy a dolgozók általában szabadnapokat vesznek ki a munkanapokká nyilvánított szombatokra.