Az ügyészség kedden kihallgatott egy szír és egy magyar gyanúsítottat abban az ügyben, amelyben vesztegetéssel gyanúsították meg az ORFK pénzmosás elleni osztályának volt vezetőjét, Molnár Csabát. Az MTI információi szerint a szír férfi volt az, aki megvesztegette az alezredest. A Molnár-ügy minden részlete államtitok, sajtóinformációk szerint azonban a rendőr csak tolltartót és süteményt fogadott el a szírtől, és ezekről jelentést írt főnökeinek.

A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal két új gyanúsítottat hallgatott meg kedden abban az ügyben, amelyben korábban az ORFK pénzmosás elleni osztályát vezető Molnár Csaba alezredest is meggyanúsították - közölte az ügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére. "A más ügyben már előzetes letartóztatásba helyezett Bassam T. szíriai állampolgárt, illetve D. Zoltánt hivatali vesztegetéssel gyanúsítja a nyomozó hivatal" - mondta Dobos Gabriella.

A szóvivő hozzátette: "A gyanúsítottak részben érdemi vallomást tettek. A gyanúsításban szereplő cselekmények bizonyos részéről nyilatkoztak, más részére vonatkozóan azonban megtagadták a vallomástételt." A főügyészségi szóvivő elmondása szerint a kedden meghallgatott két férfi ellenvetéssel élt a gyanúsítás miatt. Dobos Gabriella a gyanúsítotti vallomások tartalmára vonatkozó kérdésekre nem kívánt válaszolni, tekintettel arra, hogy a Molnár Csaba ellen vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult eljárás adatai államtitkot képeznek.

Az MTI más forrásból úgy értesült, hogy a gyanú szerint a kedden kihallgatott szír volt az aktív vesztegető, és Molnár Csaba a megvesztegetett. A rendőr alezredes sajtóinformációk szerint tolltartót és süteményt fogadott el a szírtől, de az ajándékokról feljegyzést írt főnökeinek.

Az MTI úgy tudja, hogy Bassam T. és D. Zoltán ellen pénzmosás alapos gyanújával egy másik büntetőeljárás is folyamatban van a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Ennek keretében rendelték el korábban a két ember előzetes letartóztatását.

Molnár Csabát hivatali visszaéléssel, államtitoksértéssel és vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsították meg az ügyészségi nyomozók pénteken. Az alezredes és védője a gyanúsítás miatt ellenvetéssel élt. Az eljárás a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése és az általuk rendelkezésre bocsátott bizonyítékok alapján indult.

A Magyar Nemzet december 2-án megjelent cikke a Nemzetbiztonsági Hivatal később az ORFK vezetőjéhez eljuttatott "szigorúan titkos" minősítésű összefoglaló jelentésére utalva írta, hogy Molnár Csaba arab alvilági körökkel az elfogadhatónál és a normálisnál sokkal mélyebb kapcsolatot tartott fenn.