Pályázata mellékleteként nyilatkoznia kell a Magyar Televízió (MTV) Rt. leendő elnökének arról, hogy közszereplőnek tekinti magát - közölte Czeglédi László, a közszolgálati médium közalapítványi kuratóriumának elnöke.

"Úgy gondoljuk, hogy tiszta lappal kell indulnia az új elnöknek" - mondta a kuratórium elnöke annak kapcsán, hogy a kiírás szerint minden pályázónak nyilatkoznia kell arról: "semmilyen módon nem működött együtt az egykori Magyar Népköztársaság Belügyminisztériuma III. Főcsoportfőnökség egyik ügyosztályával sem". Czeglédi László azt nyilatkozta, noha nem vizsgálták ezt, nincsen tudomásuk arról, hogy a korábbi elnöki pályázatokon indulók közül bárki érintett lett volna ilyen szempontból.

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége hétfőn tette közzé országos napilapokban a közszolgálati médium elnöki posztjára kiírt pályázatot. A pályamunkákat február 10-ig kell benyújtani, az elbírálás határideje március 5. A kiírás feltételei között szerepel a legalább ötéves vezetői gyakorlat és a magyar állampolgárság, valamint a tárgyalóképes szintű angol- vagy németnyelv-tudás.

A pályázóknak egy legalább 20 oldal terjedelmű, "részletes vállalásokat" tartalmazó tanulmányt kell benyújtaniuk. A pályázónak ismertetnie kell elképzeléseit arra vonatkozóan is, miként tervezi egyensúlyba hozni a tévé gazdálkodását, illetve milyen javaslatai vannak a kereskedelmi tevékenység fejlesztésére.

Az MTV Rt. korábbi elnöke, Ragáts Imre január 1-jei hatállyal távozott posztjáról; lemondását egészségi okokra hivatkozva december 17-én adta be, amelyet az MTV Közalapítvány kuratóriuma egyhangúlag elfogadott. A kuratórium Pinke Györgyöt, az MTV gazdasági folyamatokat felügyelő alelnökét jelölte ki ügyvezetőnek. A Népszava szerdán alkotmányjogászokra hivatkozva azt írta: "a kiírás alkotmányos aggályokat nem vet fel".