Maradtak az ÁSZ szerint túl magas fizetések az EUKK-nál

Bár az Állami Számvevőszék egy tavalyi jelentésben azt javasolta, hogy csökkenteni kellene az uniós tájékoztatásért felelős Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány vezetőinek tiszteletdíját, ez egyelőre nem történt meg. Az ÁSZ szerint a bruttó 200-300 ezer forintos havi összegek "irreálisan magasak". A kuratóriumi elnök az [origo]-nak azt mondta: valódi munkát végeznek ezért a pénzért, ráadásul ők maguk nem is csökkenthetik az összeget, legfeljebb a kormány.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavaly novemberben tette közzé jelentését a kormány által létrehozott, az uniós csatlakozással kapcsolatos tájékoztatásért felelős Európai Unió Kommunikációs Közalapítványról (EUKK). A számvevőszéki vizsgálatot maga az EUKK kérte, és az ÁSZ meg is állapította, hogy a szervezet törvényesen működött. (Az ellenőrzés a 2002 novemberétől 2003 április végéig, egyes folyamatok esetében pedig 2003. június 30-ig tartó időszakra terjedt ki.)

A jelentés megjegyezte, hogy más kormány által alapított közalapítványokkal ellentétben az EUKK alapításakor "független és széles körben elismert személyiségeket" kértek fel a kuratóriumi tagságra. A testület tagja lett Chikán Attila, az Orbán-kormány első gazdasági minisztere, Ágh Attila politológus, Gerő András történész, Kádár Béla közgazdász és a sikeres üzletemberként ismert Somody Imre, aki azonban nemrég távozott a kuratóriumból. A testület elnöki tisztét az elismert közgazdászprofesszor, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Európai tanulmányi és Oktatási Központjának igazgatója, Palánkai Tibor tölti be.

"Irreálisan magas"

A pozitív megállapítások mellett ugyanakkor az ÁSZ komoly bírálatokkal illette a kurátorok és a felügyelőbizottsági tagok tiszteletdíját. A számvevőszék szerint ugyanis ez "irreálisan magas" a kormány által alapított más közalapítványok vezetőinek díjazásához képest, ráadásul az összeg "nincs arányban" az EUKK feladataival, a kurátorok és az fb-tagok felelősségével és az elvégzendő munkával. Az ÁSZ a jelentésben egyúttal javaslatot is tett a közalapítványt létrehozó kormánynak, hogy változtassa meg, tegye arányosabbá a tiszteletdíjakat.

A kuratórium elnöke, Palánkai Tibor az [origo]-nak elmondta, a jelentés nyilvánosságra hozatala óta nem változott a tiszteletdíj összege: az elnök továbbra is 300 ezer, a kuratóriumi tagok 250 ezer, az fb-elnök 200 ezer, az fb-tagok pedig 150 ezer forintot kapnak. Ezek bruttó összegek, azaz ennek mintegy felét kapják kézhez, jegyezte meg a kuratóriumi elnök, aki elmondta azt is, hogy a tiszteletdíjakat nem a kuratórium, hanem az alapító képviselője határozta meg.

Palánkai elmondása szerint a díjazáson ők maguk nem is tudnak változtatni, azt legfeljebb az alapító, azaz a kormány teheti meg. A professzor hozzátette: már kérték a kormány képviselőjét, hogy határozzon a tiszteletdíjakról, egyelőre azonban nem kaptak visszajelzést.

Palánkai vitatja az ÁSZ megállapítását

A közalapítvány létrehozásakor még Baja Ferenc államtitkár képviselte a kormányt. Palánkai elmondása szerint ő döntött a díjazásról. Igaz, az ÁSZ szerint erre neki sem lett volna joga, a kormány ugyanis nem adott senkinek felhatalmazást arra, hogy megállapítsa a tiszteletdíjat. Baja az [origo]-nak azt mondta, ő az fb elnökének tett javaslatot arról, hogy konzultáljon a kurátorokkal a díjazásról, és ennek nyomán állapították meg az összeget.

Ma a kormány képviseletét Juhász Endre, az uniós koordinációért felelős tárca nélküli miniszter látja el. Megkerestük Juhász hivatalát, hogy várható-e valamilyen változtatás az ÁSZ-jelentés nyomán, egyelőre azonban nem reagáltak megkeresésünkre.

Palánkai eleve vitatja az ÁSZ megállapítását, amely szerint túl magasak lennének a tiszteletdíjak az EUKK-nál. A kuratóriumi elnök szerint ugyanis nem indokolt összehasonlítani őket más közalapítványokkal, rájuk ugyanis jóval több feladat hárul, és ráadásul ő maga is ismer olyan hasonló szervezeteket, ahol ugyanekkora összeget kapnak a kurátorok. A professzor emlékeztetett az EUKK által szervezett kampányokra, és megjegyezte, hogy személy szerint neki is a közalapítvánnyal kapcsolatos munka köti le ideje nagy részét.

Felvetésünkre, miszerint az áprilisi uniós népszavazás óta nem igazán lehetett EUKK-hoz köthető kezdeményezésekről hallani, a kuratóriumi elnök elismerte, hogy az utóbbi bő fél évben kevésbé látványos lett a munkájuk. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ebben az időszakban is írtak ki pályázatokat, és szerveztek uniós ügyekkel foglalkozó rendezvényeket. Megjegyezte, hogy éppen az az egyik problémájuk, hogy ezek az események, az EUKK tevékenysége nem jelent meg a nyilvánosságban. "Olyan, mintha illegalitásban dolgoznánk" - tette hozzá.

Foglalt a telefon

Mindez ugyanakkor egyáltalán nem tűnik meglepőnek annak fényében, hogy az EUKK honlapja szerint tavaly május 15-e óta mindössze 7 sajtóközleményt adott ki a közalapítvány. Ezek közül is az utolsó még tavaly novemberben jelent meg, és éppen arról szól, hogy az ÁSZ törvényesnek találta az EUKK működését. (A közlemény a magasnak talált tiszteletdíjakat nem említi.) Emellett magát a közalapítvány illetékeseit sem könnyű elérni. A tudakozóban található telefonszámot kedden hiába próbáltuk többször is felhívni, folyamatosan foglaltat jelzett. Az EUKK központi e-mail címére írt levelünkre pedig nem kaptunk választ.

A számvevőszék a tiszteletdíjak mértéke mellett kifogásolta a különböző juttatásokat is: a három darab közép- és felsőkategóriájú autó megvásárlását és a korlátlan autó- és mobiltelefon-használatot. A kuratóriumi elnök mindezekkel kapcsolatban elmondta, hogy a kampányidőszak idején, azaz az áprilisi népszavazás idején előfordult, hogy valakinek magas lett a mobilszámlája, de szerinte akkor ez a szervezési feladatok miatt indokolt volt. Azóta a telefonhasználatot korlátozták, és az autók közül is csak egy maradt meg. Mindemellett tovább csökken az alkalmazottak száma is: a jövőben csak egy titkár és egy titkárnő marad, valamint két, félállásban dolgozó igazgató - tette hozzá Palánkai.

Pethő András

KAPCSOLÓDÓ CIKK