Az ügyészség még nem adott választ Molnár Csaba, az ORFK pénzmosás elleni osztályának vezetője ügyében a meggyanúsítás miatt tett ellenvetésre - közölte az alezredes ügyvédje. Az ellenvetés egy eljárásjogi lépés, amely azt kérdőjelezi meg, "hogy a nyomozó hatóságnak törvényes jogalapja volt-e meghallgatni az ügyfelemet gyanúsítottként" - fogalmazott Zamecsnik Péter.

A védő ismertetése szerint Molnár Csabát hivatali visszaélés miatt három évig, államtitoksértés miatt 1-5 évig, hivatali vesztegetés miatt pedig 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekménnyel gyanúsítják. Ennek kapcsán megerősítette azt a médiában és a sajtóban napvilágot látott értesülést, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság az eljárási törvény alapján hétfőn úgy döntött, a büntetőeljárás időtartamára bevonja Molnár Csaba útlevelét. "A minősítéshez kapcsolódó tárgyi súly tette indokolttá az elsőfokú bíróság döntését, amely ellen fellebbezéssel éltem" - tette hozzá.

Mint mondta, a tavaly július 1-én hatályba lépett büntetőeljárási törvény szerint a nyomozási bíró dönt az útlevél elvételéről, az előző jogszabállyal ellentétben, amely kötelezően előírta ezt az öt évnél súlyosabban büntetendő cselekménnyel gyanúsítottak esetében.

Az ügyvéd közölte azt is: más kényszerintézkedést, például a lakhely elhagyásáról szóló tilalmat, nem róttak Molnár Csabára. Szólt arról is: az alezredes az ügyészségen úgy nyilatkozott, "hogy nem követte el azokat a cselekményeket, amelyeket a terhére róttak a gyanúsításban". Hozzáfűzte: az államtitokról és szolgálati titokról szóló jogszabály értelmében az ügyet 45 évre titkosították, így a konkrét tényállásról nem beszélhet. "Ha ez az ügy eljut bírósági szakaszig, akkor a döntés nyilvános, tehát abból, akit érdekel, bárki megtudhatja majd, hogy mi volt az eljárás alapja" - mutatott rá Zamecsnik Péter.

Az eljárás a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése és az általuk rendelkezésre bocsátott bizonyítékok alapján indult. A Magyar Nemzet december 2-án megjelent cikke, a Nemzetbiztonsági Hivatalnak később az ORFK vezetőjéhez eljuttatott, "szigorúan titkos" minősítésű összefoglaló jelentésére utalva, azt írta, hogy Molnár Csaba arab alvilági körökkel az elfogadhatónál és a normálisnál sokkal mélyebb kapcsolatot tartott fenn.