Somogyban jön az influenzajárvány

Akár egy-két héten belül is kitörhet az influenzajárvány Somogy megyében. Két településről is tömeges - influenzaszerű tünetekkel járó - megbetegedést jelentettek, a kórokozót egyelőre még vizsgálják. Egy Vas megyei település általános iskolájában is sok diák hiányzik betegség miatt, a megyei tisztifőorvos helyettese szerint ugyanakkor ők nem tudnak tömeges megbetegedésekről, és a szombathelyi kórházban is sikerült megállítani az influenza terjedését.

Somogyban az előrejelzések szerint 1-2 héten belül kitörhet az influenzajárvány: tömeges megbetegedés már van, a levett mintákból azonban még nem mutattak ki influenzavírust - közölte a járványügyi főorvos szerdán az MTI érdeklődésére. Az elmúlt napokban két somogyi településről jelentettek jelentősebb számú megbetegedést a megyei tisztiorvosi szolgálatnak, ám az influenzaszerű tünetekkel járó betegségről egyelőre nem állítható, hogy influenza, ugyanis az eredmények még nem érkeztek meg a pécsi víruslaboratóriumból - mondta Szöllösy József.

A főorvos tájékoztatása szerint a napokban Jutában egy 35 fős osztály több mint fele fertőződött meg az egyelőre azonosítatlan vírussal, Somogysámsonban pedig az elmúlt másfél héten mintegy másfélszázan keresték fel a háziorvost influenzaszerű tünetekkel - azaz magas lázzal, izületi fájdalommal, fejfájással, száraz köhögéssel, esetenként hányással és hasi görcsökkel. Ilyen tünetekkel Kaposváron eddig félszázan fordultak orvoshoz.

Szöllösy doktor elmondta: jelenleg influenzafigyelő-szolgálat működik a megyében, ami azt jelenti, hogy a lakosság 20 százalékát érintően, a velük kapcsolatban álló háziorvosoktól jelentést kérnek, ha influenzaszerű megbetegedést tapasztalnak. Amennyiben a laborvizsgálatok a beküldött mintákból kimutatják az influenzavírust, akkor a megyei tiszti-főorvos hatásköre elrendelni az jelentőszolgálatot, amely már minden háziorvosra kiterjed - fűzte hozzá a járványügyi főorvos.

A diákok harmada hiányzik egy Vas megyei iskolából

A Vas megyei Felsőcsatár általános iskolájában a tanulók egyharmada hiányzik, egyelőre mégsem tartanak tanítási szünetet a Vas megyei Felsőcsatár általános iskolájában. Vöcsei Imre igazgató-helyettes elmondta: a horvát és német nyelvet is oktató nemzetiségi iskolába hat községből - Felsőcsatárról, Nardáról, Horvátlövőről, Vaskeresztesről, Pornóapátiból és Náraiból - összesen 152 gyerek jár, közülük szerdán reggel 54-en nem jelentek meg a tanítás kezdetekor.

"Több napja észleljük, hogy egyre több a hiányzás, néhány gyerek már meggyógyult az első hiányzók közül, de újabb megbetegedések is vannak" - mondta. Hozzátette: az intézmény vezetésében egyelőre nem merült fel az iskola átmeneti bezárása, szavai szerint akkor is felügyeletet kellene biztosítaniuk, ha nem lenne tanítás, hiszen nem minden szülő tudna gondoskodni egészséges gyermeke elhelyezéséről.

Angyal Márta megyei tisztifőorvos-helyettes az MTI érdeklődésére szerdán délben elmondta: nem kaptak hírt újabb tömeges influenzaszerű megbetegedésekről. "A szombathelyi krónikus tüdőgyógyászati- és belgyógyászati osztályon sincsenek újabb megbetegedések, a fertőzés lokalizálódott" - mondta.

Angyal Márta emlékeztetett arra: a belgyógyászati osztályról származó mintákból több kórokozót is kimutattak, csupán egy mintában volt jelen az influenza A vírusa, ezért szavai szerint valószínű, hogy a megbetegedéseket nem influenza okozta. A főorvos megerősítette azt az sajtóértesülést, mely szerint a krónikus tüdőgyógyászati- és belgyógyászati osztályon egy idős beteg a hét elején elhunyt. Szavai szerint a haláleset nem áll közvetlen összefüggésben a fertőzéssel, az elhunyt más súlyos alapbetegségben szenvedett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK