Tető alatt a 4-es metró finanszírozása

A kormány jóváhagyta a 4-es metró megvalósításának finanszírozási szerződését, amelyet a közeljövőben ír alá László Csaba pénzügyminiszter és Demszky Gábor főpolgármester - közölte Gál J. Zoltán a kabinet szerdai ülését követő kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

"E szerződés az állami támogatás nyújtásáról és a finanszírozás részleteiről szól" - tette hozzá a szóvivő. Ismertetése szerint a szerződés főbb elemei közé tartozik, hogy a metróépítés beruházója, a beruházás tulajdonosa és üzemeltetője a BKV Rt. lesz. A cég a beruházás során engedélyköteles tevékenységét csak a szükséges engedélyek birtokában kezdi meg.

A teljes finanszírozás a Magyar Államkincstáron keresztül bonyolódik le, a felek pedig minden kifizetést a finanszírozási aránynak megfelelő hozzájárulással teljesítenek. "A főváros hitelt vesz fel az Európai Beruházási Banktól, melyre az állam garanciát vállal" - mondta a szóvivő. Közlése szerint a beruházást a BKV elkülönülten tartja nyilván, és azt évente független könyvvizsgálóval vizsgáltatja meg.

Gál J. Zoltán emlékeztetett, a kormány 2003-ban döntött a 4-es metró első szakasza megépítésének állami támogatásáról. A beruházás tervezett költsége 195 milliárd forint, melyből az állam 154 milliárd forintot vállal magára.