A fővárosi joghallgatók és bölcsészek a leginkább elégedetlenek egyetemükkel - derül ki abból a felmérésből, amelyet az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda hozott nyilvánosságra. A hallgatók válaszai alapján a bölcsész diploma segíti legkevésbé az elhelyezkedést, a műszaki végzettséggel rendelkezők közül viszont alig néhányan gondolják azt, hogy nem találnak majd munkát. Az egyetemisták több mint negyede közalkalmazottként dolgozna, multi céghez viszont alig 15 százalékuk menne szívesen.

Sok egyetemista elégedetlen iskolaválasztásával. A bölcsészek és a joghallgatók több mint ötöde nagyrészt, vagy teljesen elégedetlen az egyeteme által nyújtott képzési lehetőséggel - derül ki az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda által nyilvánosságra hozott felmérésből. A műszakisok és orvostanhallgatóknak ugyanakkor több mint 55 százaléka véli úgy, hogy az egyetem megfelelő képzési lehetőségeket biztosít. A felmérés szerint a fővárosi intézmények hallgatói elégedetlenebbek, mint a vidéki egyetemen tanulók.

A felmérés szerint az egyetemisták mindössze 21,9 százaléka elégedett azzal, ahogy az egyetem segíti a végzősök elhelyezkedését. Több mint 26 százalékuk ugyanakkor teljesen, vagy részben elégedetlen az egyetem álláskeresésnél nyújtott támogatásával. Leginkább a bölcsészek (48 százalék) és a jogászok (46,2 százalék) elégedetlenek az egyetem támogatásával. Ebben a kategóriában is a műszakisok a leginkább elégedettek: 58,5 százalékuk véli úgy, hogy ez egyetem megfelelően támogatja elhelyezkedésüket.

Az egyetemisták hetede nem vár sok jót a jövőtől. Több mint 15 százalékuk azt mondta, nem bízik benne, hogy 1-2 éven belül megfelelő állást talál majd. A bölcsészek mindössze 73 százaléka gondolja úgy, hogy szakterületén megfelelő munkakörben biztosan el tud helyezkedni. Őket követik a jogászok (80), a természettudósok (87), a közgazdászok (87,1) és a medikusok (91,5). A legbizakodóbbak a műszakisok: közülük a megkérdezettek 93,5 százaléka mondta azt, hogy hamar talál megfelelő állást, de az orvostanhallgatók (91,5 százalékuk) is derűlátók jövőjüket illetően.

A legtöbbre a műszakisok értékelik diplomájukat. Mindössze 0,2 százalékuk mondta azt, hogy végzettségük rossz lehetőséget biztosít az álláskeresésnél. Ugyanez az arány a bölcsészek között 14,8 százalék. Az egyetemisták közel negyede közalkamazottként helyezkedne el legszívesebben. Multinacionális céghez csak 15 százalékuk menne, ugyanennyien pedig saját cég alapításával is megpróbálkoznának. A non-profit szektorba ugyanakkor csak 4,5 százalékuk - döntően bölcsészek - mennének dolgozni.

A felmérés szerint csak keveset számít az elhelyezkedésnél, hogy milyen iskolát végeznek a diákok. Az egyetemisták 86,7, a főiskolások 82,4, az érettségizettek 84,8 százaléka, a szakmunkások 79,5 százaléka véli úgy talál majd képzettségének megfelelő munkát.