Újabb meghallgatás a zászlóégetés-ügyben

Egy hetilap csütörtöki számában közölt fénykép alapján a rendőrség újabb, egyelőre ismeretlen férfit kíván meghallgatni a Tilos Rádió elleni tüntetésen történt zászlóégetés ügyében, mert feltételezi, hogy érdemi információkkal szolgálhat.

"A Magyar Narancs című hetilap 2004. január 15-i számának 14. oldalán található fényképfelvétel alapján a rendőrség látókörébe került egy harmadik személy. Az ez idáig ismeretlen férfit meg kívánja hallgatni a BRFK Vizsgálati Főosztálya a 2004. január 11-i demonstráción történt zászlóégetés miatt indult eljárásban, mivel a fénykép és videofelvételek alapján feltételezhető, hogy érdemi információkkal szolgálhat" - áll a rendőrség közleményben.

A Rákosmente Polgári Körök Egyesülése szervezésében vasárnap 3-4 ezer ember tüntetett a Tilos Rádiónak helyet adó budapesti épület előtt. A demonstráció résztvevői a rádióban karácsonykor elhangzottak miatt a médium betiltását követelték, mivel a rádió december 24-i adásában az egyik műsorvezető azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt". Szervezők, továbbá szemtanúk beszámolója szerint a vasárnapi demonstrálók egy csoportja a helyszínen elégetett egy izraeli zászlót.

A rendőrség szerdán kezdeményezte B. Miklós 40 éves és M.Giorgo Richard 27 éves budapesti lakosok gyorsított bírósági eljárásban történő felelősségre vonását. A két férfi ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság közösség elleni izgatás bűntette és más bűncselekmények elkövetése megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Tilos Rádió székháza előtt vasárnap lezajlott demonstrációról beszerzett kép- és filmanyag elemzése alapján. A két férfit csütörtökön szabadlábra helyezték, az ügyészség további bizonyítékok beszerzésére utasította a nyomozó hatóságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK