A képviselőkön spórolnának az adózók

A Pénzügyminisztérium csütörtök óta ingyenesen hívható telefonvonalat működtet, ahol bárki elmondhatja javaslatát, hogyan csökkentené a költségvetési kiadásokat. A véleményeket e-mailben és a tárca fórumán is elmondhatják az állampolgárok. A zöldszámot péntek délelőtt nem lehetett felhívni, mert üzenetrögzítőre volt állítva, ugyanakkor a hangpostafiók is megtelt. A fórumon viszont számos vicces és komoly bejegyzés található, a kormány leváltásától az országgyűlési képviselők számának csökkentéséig.

A Pénzügyminisztérium (PM) fórumára csütörtök óta számtalan bejegyzés érkezett különböző költségcsökkentési javaslatokkal. A legtöbben elsősorban az országgyűlési képviselők számát csökkentenék a felére, illetve megvonnák a képviselőktől a költségtérítést, béren kívüli juttatásokat. Emellett a hozzászólók nagy része megvonná az állami támogatást a politikai pártoktól, azzal indokolva döntésüket, hogy "tartsa el őket a tagságuk".

 

Csökkentenék a beírók a minisztériumok dolgozóinak létszámát is, illetve a minisztériumi vezetők esetében megvonnák az ingyenes gépkocsi- és mobiltelefon-használatot. Emellett egy hozzászóló maximálná a minisztériumi tanácsadóknak fizetett költségeket is. Volt, aki azt is felvetette, hogy az állami apparátusnak Windows helyett nyílt forráskódú szoftvereket, például Linuxot kellene használnia.

 

Többen megvonnák az egyházaktól is az állami támogatást, csakúgy, mint a közszolgálati televízióktól és a rádiótól. Felmerült több hozzászólásban is az MTV és a Duna TV összevonása. Egy hozzászóló azt javasolta, rendeletben tiltsák meg, hogy aki végkielégítést kapott, az ugyanoda visszamehessen dolgozni.

 

Számos hozzászóló differenciálná a különböző kedvezményeket, hogy a jómódúak például ne kapjanak családi támogatást, lakáshitelt. Volt, aki luxusadó bevezetését szorgalmazta a 4 millió forint feletti autókra és a személyenként 30 négyzetméter feletti lakásokra.

 

Sok hozzászóló leállíttatná az autópálya-építési programot, valamint elhalasztaná a 4-es metró építését. Ehelyett a főutakat fejlesztenék, valamint a felszíni tömegközlekedést. Az egyik hozzászóló például egységes bérlet bevezetését javasolta a metróra, a HÉV-re és a vasútra.

 

Sokan kifogásolták a Sulinet-programot, és a költségcsökkentés jegyében kivennék a támogatott eszközök közül például a digitális fényképezőgépet.

 

Sürgetik a hozzászólók az egyszerűsített adórendszer bevezetését, a közigazgatási reformot is. Az egyik bejegyzés írója szerint jelentősen csökkennének a költségek az elektronikus ügyintézés mielőbbi bevezetésével.

 

Több bejegyzés vonatkozik a korrupció visszaszorítására, sokan vagyonelkobzással vagy pénzbírsággal büntetnék a visszaéléseket.

 

Az egyik ötletadó pedig ezt javasolja: "Olvassák el Bokros Lajosnak az Élet és Irodalomban megjelent gondolatait. Tiszta és világos. Amennyiben azt valósítják meg, felvirágzik az ország."

 

Persze számos vicces megjegyzés is olvasható a fórumon, az alábbiakban ezekből is ízelítőt nyújtunk. "Szerintem adjunk Draskovicsnak egy jókora végkielégítést, hogy le tudjon lépni a porondról" - írja az egyik hozzászóló. "Ha a kormány lemondana, sokat segítene" - áll egy másik bejegyzésben.

 

A PM egy ingyenesen hívható, úgynevezett zöldszámot is működtet, ahová szintén várják az ötleteket. Az [origo] csütörtökön és péntek délelőtt is többször felhívta a megadott számot, ám mindannyiszor csak üzenetrögzítő kapcsolt be. Ráadásul péntek délelőtt a gépi hang már azt is közölte, hogy a hangpostafiók megtelt, így új üzenet nem rögzíthető. Az [origo] ez ügyben megkereste a PM-et, ám a tárcától egyelőre nem válaszoltak kérdéseinkre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK