Nagykanizsa-Bagola határában 509 millió forint költséggel megépült az évi 95 ezer köbméter befogadóképességű térségi hulladéklerakó. A következő években még 7 hasonló szelektív hulladékgyűjtésen alapuló lerakórendszer követi a kanizsait.

A nemzetközi normáknak minden tekintetben megfelelő, Nagykanizsa és csaknem 60 térségbeli település hulladékának elhelyezését 20-25 évre megoldó depónia 590 milliós költségéből 308 milliót PHARE-támogatás, 181 milliót a belügyi tárca fedezett, a többi önerő. A térségi szelektív gyűjtés teljes körűvé válása esetén - újrahasznosítás, komposztálás, illetve tömörítés révén - évi 15.000 köbméternyire "zsugorítható" az elhelyezett hulladékmennyiség. Üzemeltetési, szociális és mosóépület, nagyméretű válogatott hulladék- és csurgalék-víztároló, veszélyeshulladék-konténer rendszer és 2.000 négyzetméter területű véderdő tartozik még a kanizsa-bagolai depóniához.

Az avatást követő sajtótájékoztatón Kiss Péter kancelláriaminiszter közölte: a következő években még 7 hasonló szelektív hulladékgyűjtésen alapuló lerakórendszer követi a kanizsait, ami összesen 6,7 milliárd forint értékű fejlesztést jelent. Ezen kívül 2005-től 5 nagytérségi ISPA-projekt - köztük a 8,6 milliárd forint értékű Nyugat-Balaton-Zala-völgye hulladékkezelő rendszer valósul meg, 1250 település 3 millió 600 ezer lakóját kiszolgálva - említette a kancelláriaminiszter.

Hozzátette: mindemellett 2009-ig 100 biztonságos helyi lerakó és 6 energiahasznosító égetőmű létesül az országban. Litter Nándor polgármester közölte: a Nagykanizsa és körzete hulladék kezelését ellátó Saubermacher-Pannonia Kft.-vel közösen a jövőben újabb, a továbbfeldolgozást és energianyerést lehetővé tevő fejlesztésre pályáznak.