A börtönőröket hibáztatják a zárkatűz miatt

A Kaposvári Katonai Ügyészség gyanúja szerint három börtönőr hibáztatható a november végi zalaegerszegi zárkatűz miatt. A nyomozás adatai szerint felületesen motozták meg azt a rabot, aki valószínűleg magára gyújtotta zárkáját.

Szolgálatban gondatlanságból elkövetett kötelességszegés vétségével gyanúsítanak három börtönőrt a novemberi zárkatűz miatt. 2003 november 26-án egy 29 éves rab bennégett magánzárkájában. A férfi a nyomozás szerint öngyilkosságot követhetett el. Erre utalt, hogy halála előtt két nappal lenyelt egy borotvapengét és egy ceruzaelemet, illetve egy törött elemmel megpróbálta felvágni az ereit. A kórházban azonban egészségesnek találták, így visszavitték börtönébe, a zalaegerszegi büntetés-végrehajtási intézet egyik zárkájába. A férfit egy gumiszobába zárták. A zárkában tűz ütött ki, és a férfi bennégett. Holtteste mellett egy elszenesedett gáz öngyújtót találtak.

A nyomozást folytató Kaposvári Katonai Ügyészség szerint három börtönőr hibáztatható a tragédia miatt. A nyomozás arra jutott, hogy a férfi magára gyújtotta a zárkát, viszont öngyújtót a szabályok szerint nem tarthatott volna magánál. A motozásáért felelős három őr azt vallotta, hogy megmotozták a férfit, de nem találtak nála semmit. Ugyanakkor a zárka előtt működő kamera nem rögzített semmit, ami arra utalt volna, hogy utólag, a férfi öngyilkossága után juttatták volna be az öngyújtót. Kalóz László őrnagy, katonai ügyész közölte, hogy a nyomozás szerint felületes volt a motozás.

A zárkatűzzel kapcsolatos nyomozást két hét múlva zárják le. Azt továbbra sem tudni, hogy mikor és hogyan szerezte a zárkába becsempészett öngyújtót az öngyilkos rab. Az eset azért is keltett nagy feltűnést, mert a férfi rokonai tüntetést szerveztek a börtön előtt a tűzeset után.

KAPCSOLÓDÓ CIKK