Nem látnak okot a Tilos Rádió műsorszolgáltatási szerződésének felbontására a médium ügyének elbírálásához kért jogi szakvélemények készítői - tudta meg kedden, egy nappal a téma újbóli tárgyalása előtt Hajdu Istvántól, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökétől az MTI. A rádióadó ellen azért indult vizsgálat, mert egy élő műsorban "kiirtanám az összes keresztényt" kijelentés hangzott el.

Az ORTT múlt szerdán döntött úgy, hogy saját szakkollégiumától, valamint egy, a médiahatósággal régebb óta munkakapcsolatban álló ügyvédi irodától kért szakvélemény ismeretében tárgyalja újra - immár negyedik alkalommal - a Tilos Rádió egyes decemberi műsoraiban elhangzottakat. A médiahatóság egyik tagjának akkori közlése szerint az ORTT irodájának - a múlt szerdai ülésre készült - előterjesztése alapján harminc napra függesztették volna fel a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát, valamint "utolsó, végső figyelmeztetést" kapott volna, amelyet követően újabb, súlyosabb szankció esetén azonnali hatállyal fel lehetne mondani műsorszolgáltatási szerződését. Ladvánszky György MSZP-s delegált és Hajdu István, a testület elnöke támogatta ezt a javaslatot, míg a jelen lévő másik két tag - Erdős Zsuzsanna (Fidesz) és Wéber János (MDF) - a szerződésbontásra voksolt, így Tímár János (SZDSZ) távolléte miatt patthelyzet alakult ki. 

A Tilos Rádióban az egyik műsorvezető szenteste azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt". Vékony Éva korábbi közlése szerint az ORTT által tárgyalt másik esetben, 2003. december 9-én a karácsonyi köztéri keresztekről szólva a rádióban az hangzott el: "mennyivel keresztényibb cselekedet lett volna ezeket a fákat fölaprítani, fölhasogatni, és szétosztani a szegény emberek között". Tíz nappal később, december 19-én a Honthy és Hanna című műsorban Jézus születéséről beszélgettek a Tilos Rádióban, amelynek adásában azt mondták: "... mert hát akárhogy is vesszük, magyarázzuk, Krisztus egy fattyú". A tavaly szenteste elhangzott kijelentés ellen több párt, civil szervezet és egyház is felemelte szavát. A IX. kerületi ügyészség közösség elleni izgatás bűncselekményének gyanúja miatt nyomozást rendelt el az ügyben. 

A Tilos Rádió kuratóriuma közleményben szögezte le, hogy a rádió nem keresztényellenes, tiszteletben tartja és fontos értéknek tekinti a vallásszabadságot. Álláspontjuk szerint az elhangzottak nem szolgáltatnak okot arra, hogy a rádiót testületileg érje szankció vagy a társadalom egy részének megvetése a történtek miatt. 

Január 8-i ülésén az ORTT - Ladvánszky György kezdeményezésére - nyilvánossá tette a Tilos Rádió decemberi adásaiban elhangzottakkal kapcsolatban vizsgálódó üléseinek anyagait. A javaslattevő elmondta, e kivételes megoldást - amelyre közlése szerint az ORTT történetében még nem volt példa - "az eset súlya miatt" szorgalmazta, hozzátéve: ugyanezt fogja javasolni a jövőben minden olyan ügyben, "ami az ország közvéleményére tartozik". Az Országos Rádió és Televízió Testület által eddig kiszabott legsúlyosabb büntetés a műsorszolgáltatás 24 órás felfüggesztése volt; az említett szankciót azért alkalmazta a testület, mert az adott médium a médiahatóság felhívása ellenére megismételt bizonyos brutális képsorokat. Gazdasági okból ugyanakkor a médiahatóság már több kisebb rádiónál elrendelte a szerződésbontást. Hajdu István megjegyezte, hogy a döntés megtámadható a bíróságon, s tapasztalataik szerint a lehetőséggel minden esetben éltek is az  érintettek. 

A Tilos Kulturális Alapítvány által működtetett rádió 1991. augusztus 21-én kalózadóként indult Budapesten. 1995-től 2000-ig stúdióengedéllyel földi frekvencián működött, majd 2003-ig csak kábelen és interneten volt fogható. Az adó a médiahatóságtól hét évre elnyert földi frekvencián tavaly márciusban kezdte meg műsora sugárzását.