140 milliót sikkasztott egy pénzügyőr

Legalább 140 millió forintos kárt okozott az a pénzügyőr tiszthelyettes, aki állítólag megcsapolta a VPOP vámbiztosíték-számláit. A vámőrség belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, a bíróság már le is tartóztatta Sz. Pétert, az érintett pénzügyőrt - írja a Népszabadság. A lap szerint a törzsőrmesternek egy civil ismerőse vette fel az illegálisan átutalt pénzeket.

A tiszthelyettes állítólag azóta fosztogatta a vámőrség ügyfeleinek vámbiztosíték-számláit, amióta korábbi munkahelyéről áthelyezték a számlavezető parancsnokságra, ahol éppen a vámbiztosíték-számlák nyilvántartását kellett volna rendbe tennie. A férfi azonban inkább megcsapolta a számlákat, legalább 140 millió forintos kárt okozva - írja a Népszabadság.

A lap úgy tudja, hogy a tiszthelyettes főleg olyan vámbiztosíték-számlákat csapolt meg, amelyeken már régebb óta nem volt pénzmozgás. Lehetett köztük olyan cég is, amely törvénytelen tevékenységet folytatott, és csak a látszat kedvéért tartott pénzt vámbiztosíték-számláján, de törvényesen működő cégek is érintettek lehetnek, amelyek gyakran éltek a halasztott vámfizetés lehetőségével, aminek előfeltétele a forgalommal arányos összegű vámbiztosíték megléte.

A csalókat egy pénzintézet buktatta le. A gyanakodó bank értesítette a rendőrséget. A csalásokra akkor derült fény, amikor a hatóságok megvizsgálták, honnan érkezett az a 6,5 millió forint, amelynek felvételekor Sz. civil segítője lebukott. A bíróság december 19-én tartóztatta le Sz. Péter törzsőrmestert.

Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség sajtóreferense megerősítette a lap értesüléseit. Eszerint a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal csalás és közokirat-hamisítás bűntette, valamint magánokirat-hamisítás vétsége miatt nyomoz két személy ellen, egyikük a VPOP hivatásos állományú munkatársa. Mindketten előzetes letartóztatásban vannak. Dobos szerint az ügyészség eddig 25 millió forintról tud, ami azonban várhatóan még nő majd.

Nagy János vezérőrnagy, a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka szerint a VPOP belső vizsgálatot rendelt el az ügyet tisztázandó. A csaló tiszthelyettes több vámhivatal nevében készített fiktív határozatokat - derül ki a Népszabadság írásából.

KAPCSOLÓDÓ CIKK