900 millióból tervezi új kampányát az EUKK

Megújítja honlapját, telefonos szolgálatát, és ismét uniós tájékoztató leveleket akar küldeni a lakosságnak az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány. A csatlakozás napjára, május elsejére pedig egyes közintézményeknél úgynevezett touch-infókat, érintőképernyős információs berendezéseket akarnak elhelyezni. Az EUKK - amelyet az Állami Számvevőszék szerint akár meg is lehetne szüntetni - idén mintegy 900 millió forintból gazdálkodik.

Újabb kezdeményezésekkel áll elő idén a kormány által létrehozott Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány (EUKK). Farkas György ügyvezető - aki január eleje óta tölti be ezt a posztot - az [origo]-nak elmondta, hogy már tavaly jóváhagyott a közalapítvány egy 2004-re vonatkozó munkatervet. A május elsejéig, azaz Magyarország uniós csatlakozásig tartó időszakra vonatkozó konkrét feladatokról a múlt csütörtöki kuratóriumi ülésen döntöttek.

Az egyik feladat, hogy teljes egészében élővé teszik az EUKK információs telefonvonalát, amelyet a 181-es számon lehet hívni. Eddig ugyanis, ha valaki felhívta ezt a számot, akkor egy automata adott választ az EU-val kapcsolatos kérdésekre. Farkas elmondása szerint az EUKK most azt tervezi, hogy várhatóan február elsejétől szakértő munkatársak bevonásával működteti a vonalat.

Emellett a mostaninál informatívabbá és egyúttal interaktívvá akarják tenni a Farkas szerint jelenleg "félhalott" állapotban működő EUKK-weboldalt. A honlap jelenleg az EU-val kapcsolatos általános információk mellett főleg más lapokból átvett híreket tesz közzé. Az áprilisi népszavazás után ugyanakkor volt olyan időszak - május végétől július közepéig -, amikor egyáltalán nem közöltek friss információkat.

A honlap megújításához többek között fel kívánják használni azt az információs adatbázist, amelyet még a tavaly áprilisi uniós népszavazás előtt hoztak létre. A szavazást megelőző kampányban ugyanis minden háztartásba küldtek egy levelet, amelyben felajánlották a lehetőséget, hogy ha valaki jelzi nekik, hogy milyen téma érdekli, akkor küldenek neki azzal kapcsolatos tájékoztató anyagot.

Az ügyvezető elmondta: most ezt szeretnék feléleszteni, azaz a tavalyi egyszeri alkalom után ismét küldenének tájékoztatókat azoknak, akik korábban is kaptak ilyet. Ha valaki tavaly még nem tartott igényt ehhez hasonló anyagokra, most azonban már szeretne, akkor számára is adott a lehetőség, hogy bejelentkezzen az EUKK-nál, akár a 181-es telefonon, akár az alapítvány weboldalán. A közalapítvány tervei között szerepel az is, hogy május elsejére több közintézménynél érintőképernyős információs berendezéseket, úgynevezett touch-infókat állítanak fel.

Farkas György kérdésünkre elmondta, hogy a kezdeményezéseket kommunikációs kampány kíséri majd, ez ugyanakkor nem lesz olyan mértékű, mint a tavalyi. Erre vélhetően nem is lenne lehetősége az EUKK-nak, a tavalyi közel 3 milliárd forint után ugyanis idén 685 millió forintot kapott a közalapítvány a költségvetéstől. Igaz, tavalyról is maradt valamennyi pénz, így az ügyvezető elmondása szerint 2004-re megközelítően 900 milliójuk van.

Az Állami Számvevőszék tavaly vizsgálta az EUKK tevékenységét, és az erről készült jelentésben a kuratóriumi tagok tiszteletdíjának csökkentése mellett azt javasolta a kormánynak, hogy fontolja meg a közalapítvány megszüntetését. Az ÁSZ szerint ugyanis érdemesebb lenne az EUKK feladatait az uniós ügyek koordinácójáért felelős tárca nélküli miniszterre bízni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK