Megválik miniszteri posztjától Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter, ha európai parlamenti képviselő helyet szerez a májusi EP-választáson. Lévai szerint kihívás az Európai Parlament képviselőjének lenni, mert az EU-ban is hatékonyan kell képviselni a kisebbségek és a hátrányos helyzetű rétegek érdekeit. Mint fogalmazott: kapocs lesz Magyarország és az EU között. A miniszter úgy vélte, hogy az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal távozása esetén sem szűnik meg. Az MSZP elnöksége kedden véglegesítette a párt EP-választási listáját, ahol Lévai a harmadik helyet kapta.

Lévai Katalin csütörtökön új kihívásnak nevezte, hogy az MSZP elnöksége európai parlamenti képviselőnek jelölte, és bízik abban, hogy az általa felügyelt Esélyegyenlőségi Kormányhivatal megválasztása esetén is folytatja a megkezdett programokat. "Új kihívásnak tekintem a jelölést, és ugyanazokat az értékeket képviselem majd az Európai Parlamentben, amelyeket eddig Magyarországon" - mondta az esélyegyenlőségi miniszter, hozzátéve, hogy előbb még meg kell szereznie a mandátumot.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Lévai kapocs lesz

Lévai Katalin megerősítette, hogy megválasztása esetén megválik miniszteri tisztségétől. Egészen biztosnak nevezte ugyanakkor, hogy az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal ebben az esetben is megmarad. "Azzal, hogy kilépek az európai színtérre, lehetőségem nyílik, hogy, jó értelemben, lobbizhassak ugyanazokért a célcsoportokért" - közölte. "Kapocs leszek Magyarország és az Európai Unió között" - fogalmazott.

Lévai visszautasította azt a feltételezést, miszerint az MSZP azért jelölte EP-képviselőnek, mert le akarták váltani: ha el akarnának távolítani a kormányból, nem "húzóembernek" kérték volna fel - mondta. Gál J. Zoltán kormányszóvivő a szerdai kormányülés után azt mondta, egyelőre még nem lehet tudni, hogy Lévai távozása esetén ki lesz az utódja.

Az MSZP elnöksége kedden döntött arról, hogy a párt európai parlamenti listáját Kovács László pártelnök, külügyminiszter vezeti. Őt Horn Gyula volt miniszterelnök és Lévai Katalin tárca nélküli miniszter követi.

Lévai Katalint 2003 májusában nevezték ki tárca nélküli esélyegyenlőségi miniszterré. Megválasztása esetén alig 1 év után távozna a kormányból.

Lévai EP-listás jelölése után az [origo] szerdán és csütörtökön is többször megkereste az Esélyegyenlőségi Kormányhivatalt és Lévai Katalint telefonon, azonban azt a választ kaptuk, hogy a miniszter egyéb elfoglaltságai miatt nem tud nyilatkozni esetleges távozásáról.

Lévai csütörtökön találkozott a Károli Gáspár Református Egyetem vezetőivel, hogy egyeztessen velük a meleg diák kizárásáról. Bár a megbeszélést nagy titkolózás övezte - az Esélyegyenlőségi Kormányhiatalban (EK) nem árulták el az esemény időpontját, mert mint mondták, az nem sajtónyilvános - délután annyit közölt az EK sajtótitkársága az MTI-vel: "Mindkét fél örömét fejezte ki, hogy mód nyílt nézeteik kölcsönös ismertetésére. Folyamatban lévő jogi kérdések tisztázását nem tartották feladatuknak, ám mindketten fontosnak tartják, hogy a hallgató ügye kapcsán felmerült jogi, etikai, társadalmi kérdésekről széles körű szakmai vita induljon".