Az [origo] információi szerint Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter már akkor jelentkezett az európai parlamenti listára, amikor még szó sem volt annak összeállításáról. Az [origo]-nak nyilatkozó szocialista politikusokat ugyanakkor meglepetésként érte, hogy Lévai szerepel az MSZP EP-listájának harmadik helyén. Sokan ugyanis arra számítottak, hogy a miniszterséget választja.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Lévai Katalin

"Meglepetés, de jó ötlet" - kommentálta több szocialista politikus is az [origo]-nak Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter EP-listán való szerepeltetését. Úgy tudjuk, már korábban, esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszterré való kinevezése előtt felmerült, hogy Lévai Brüsszelben dolgozzon. "Bármilyen posztot szívesen betöltött volna" - mondta az [origo]-nak az egyik elnökségi tag.

 

A Népszabadság úgy tudja: Lévai korábban nem kapott olyan ajánlatot, amit elfogadhatónak tartott volna. Most azonban három pozícióra is komoly esélyt kapott: az Európai Parlament alelnöki posztjára - ha Magyarország kapja azt -, bizottsági elnökségre és a szocialista frakció helyettes vezetői tisztére. A lap szerint Lévaihoz a bizottsági elnöki poszt áll legközelebb.

 

A választmány egyik befolyásos tagja szerint ugyanakkor korábban nem lehetett Lévai külföldi ambícióiról hallani az MSZP-ben, és az elnökség tagjait is meglepte Lévai jelölése. A minisztert Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács László pártelnök nevezte meg. Arra hivatkoztak, hogy Lévai Katalin népszerű, sokan szeretik, és olyan rétegeket is meg tud szólítani, akiket mások nem a pártban. "Éles küzdelem várható, minden többlettámogatásra szükségünk van" - mondta a választmányi tag, aki szintén meglepődött a miniszter listán való szerepeltetésén, de támogatja. Az EP-listáról a választmány február 14-én szavaz, az előzetes vélemények szerint megerősítik a listát.

 

"Több száz javaslat érkezett az elnökséghez, köztük Lévai Katalin neve. Az első helyek sorrendje aznap, az elnökségi ülésen dőlt el" - mondta az [origo]-nak Szekeres Imre alelnök, aki tagadta, hogy Lévai korábban jelentkezett volna brüsszeli munkára. Megemlítette ugyanakkor, hogy Lévai több évet töltött külföldön, így "otthonosan mozog Európában". Hozzátette: a miniszter jelölése veszteség a párt számára, mivel egy jó miniszter áll fel székéből. Az alelnök megerősítette: mivel Lévai a listán az első, aki kiutazik, a párt által kapott legmagasabb tisztséget - az EP alelnöki posztot, a bizottsági elnökséget vagy a szocialista frakció helyettes vezetői tisztét - ő fogja megkapni.

 

Az [origo] szerette volna Lévai Katalintól megkérdezni, miért cserélné fel a miniszteri posztot az EP-képviselőséggel, de hivatalától azt az elutasító választ kaptuk, hogy a miniszter nagyon elfoglalt. Lévai csütörtökön az MTI-nek azt nyilatkozta: megválasztása esetén mindenképpen megválik miniszteri posztjától. Visszautasította azt a feltételezést, miszerint az MSZP azért jelölte EP-képviselőnek, mert le akarták váltani. Szerinte kihívás az Európai Parlament képviselőjének lenni, mert az EU-ban is hatékonyan kell képviselni a kisebbségek és a hátrányos helyzetű rétegek érdekeit.

 

Péntek reggel a Nap Kelte című műsorban a miniszter a riporter kérdésére elmondta: szerinte Európa-szerte ismert politikus, és ezért kérték most fel "húzónévnek". A miniszter ugyanakkor Magyarországon nem tartozik a legismertebb politikusok közé: a Szonda-Ipsos legutóbbi, tavaly decemberi adatai szerint a magyar lakosság 65 százaléka ismeri a májusban kinevezett minisztert, ezzel a középmezőnyhöz tartozik. A Szonda novemberben 54 pontos, decemberben 52 pontos népszerűséget mért a miniszternél. Decemberben ezzel Lévai az 5. legnépszerűbb politikus és a 2. legkedveltebb kormánytag volt. A Szondának ugyanakkor nincsenek korábbi adatai Lévairól, a többi közvéleménykutató pedig nem mérte a miniszter népszerűségét.