Egy idős, megfagyott hajléktalan férfi holttestére bukkantak péntek reggel Újpesten, az utcán. Hajnalban mínusz 10 fok volt, péntek este még ennél is hidegebb lesz.

Egy 60 éves, megfagyott hajléktalan férfi holttestére bukkantak Újpesten egy utcában - mondta Unger Pál, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

 

Budapesten péntek hajnalban mínusz 10 fok volt. Az időjárási előrejelzések szerint péntek éjszaka még ennél is hidegebb lesz. H. Bóna Márta, az Országos Meteorológiai Szolgálat szakértője elmondta: szombat éjszakára kisebb enyhülésre számítanak, a következő napokban éjszaka -5 és -10 fok közötti hideg lehet.

 

A téli időszakban Budapesten mintegy 3500-4000 férőhelyet biztosítanak a szállók a hajléktalanok számára. Tíz szervezet végez utcai étkeztetést és szervez teajáratot a fővárosban. Hétköznap 1500, hét végén mintegy 250 adag étel áll rendelkezésre.

 

Az ország nagyobb városaiban összesen további négyezer szálláshelyet vehetnek igénybe a hajléktalanok. Magyarországon a becslések szerint 50 ezer ember él otthon nélkül, és évente mintegy háromszázan szenvednek fagyhalált, akiknek nagy többsége hajléktalan.