Söjtöri diákokkal pogácsázott Medgyessy

Félórás találkozón fogadta hétfőn a miniszterelnök a söjtöri általános iskola diákjait, akiknek autogramot adott, és beszélt Munkácsy festészetéről, valamint felesége főzőtudományáról. Medgyessy Péter ezzel viszonozta tavaly októberi söjtöri látogatását. A kormányfő élénken érdeklődött több tanuló pályaválasztása iránt is, és megjegyezte, hogy fontos dolog iskolába járni.

A söjtöri Deák Ferenc Általános Iskola 43 felsőtagozatos diákja és az őket kísérő tanárok fél egy után nem sokkal érkeztek meg a Parlament hatos kapujához. A haza bölcsének szülőhelyén tanuló gyerekeket Medgyessy Péter miniszterelnök hívta meg annak apropóján, hogy hétfőn avatták fel a Fiumei úti temetőben a Deák Ferenc Mauzóleumot.

A kormányfő tavaly októberben volt Söjtörön, ahol Deák születésének 200. évfordulójának alkalmából tartottak ünnepséget. Az akkori esemény elsősorban a tojást és krumplit dobáló MIÉP-es rendzavarókról, valamint a rózsadombi étteremből rendelt kormányebédről lett emlékezetes.

A Parlamentbe érkező diákok hamar átjutottak a biztonsági ellenőrzésen. Még a Mercedesszel érkező és a vagyonnyilatkozata alapján a leggazdagabb képviselőnek tartott Kapolyi László sem okozott fennakadást, amikor belépője felmutatásával és egy "elkésem" megjegyzéssel átfurakodta magát a gyerekcsoporton. Kapolyi minden bizonnyal a gazdaság állapota miatt összehívott rendkívüli parlamenti ülésre igyekezett.

Az üléstermet ki kellett hagyniuk

A gyerekeket a Miniszterelnöki Hivatal protokollosztályának egyik munkatársa fogadta, ő vezette fel őket a Munkácsy terembe, a miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínére. Menet közben beszélt az épületről, és egyúttal közölte a diákokkal azt is, hogy a rendkívüli ülés miatt most nem nézhetik meg az alsóházi üléstermet, ahol a "képviselő bácsik és nénik hozzák a döntéseket". Úgy tűnt, hogy a gyerekeket ez nem különösebben keserítette el.

Ráadásul kárpótolhatták magukat azzal, hogy a Munkácsy terem felé elhaladtak az ülésterem mellett, és így közelről is megnézhették maguknak azokat a képviselőket, akik az ülés kezdetét jelző csengő ellenére sem mentek még be terembe. A "képviselő nénik és bácsik" nem figyeltek a népes gyerekcsoportra, egyedül az egyik mellékfolyosóról kilépő Lendvai Ildikó csodálkozta el magát. Az MSZP frakcióvezetője oda is köszönt egy számára vélhetően ismeretlen diáknak, hogy "szervusz".

Fotó: Fábián Évi
Medgyessy szerint fontos az iskola

A Munkácsy teremben fotósok és hivatali munkatársak fogadták az iskolásokat. Miután levették kabátjukat, beterelték őket az egyik sarokba. Idegenvezetőjük mondta nekik, hogyha majd a miniszterelnök úr bejön, akkor "nyíljatok meg egy kicsit". Hozzátette: "köszönjetek is majd neki, hogy jó napot, miniszterelnök úr". A diákok tartották magukat ehhez, és amikor a hátuk mögötti rejtett ajtón belépett Medgyessy, akkor hangos "jó napot"-tal viszonozták a kormányfői "sziasztok"-ot.

A miniszterelnök először beállt közéjük néhány csoportkép erejéig, majd megkérdezte a diákokat, hogy nem fáztak-e nagyon. A gyerekcsoport ugyanis szintén részt vett a délelőtti mauzóleum avatáson a Fiumei úti temetőben. Miután az iskolások és tanárok egyöntetűen jelezték, hogy valóban hideg volt, a kormányfő megkérte őket, hogy vegyenek az asztalra kitett pogácsákból.

Medgyessy megjegyezte: mondhatná azt, hogy a felesége sütötte a pogácsákat, de ez nem lenne igaz. Hozzátette: ismer olyanokat, akik ilyen esetben is azt mondanák, hogy a feleségük sütötte a pogácsákat, ő azonban nem tenne ilyet. Pogácsákkal kapcsolatos mondandóját végül azzal zárta, hogy a felesége egyébként mindettől függetlenül jól tud főzni.

Szép a festmény, jó a kilátás

Miközben a söjtöri diákok szorgalmasan ették a pogácsát, és vizet, illetve gyümölcslevet ittak hozzá, a kormányfő felhívta a figyelmüket a falon található hatalmas Munkácsy-festményre. Az egyik tanulóval pedig elmeséltette, hogy mit láttak eddig a Parlamentből. Ennek kapcsán elmondta, hogy az iskolások által is végigjárt folyosóról nagyon jó a kilátás: rá lehet látni egyrészt a Dunára, másrészt a Kossuth téri szobrokra, valamint a Néprajzi Múzeumra és a főldművelésügyi tárca épületére is.

A csoportot elkísérő söjtöri polgármester, Tamás Kálmánné - aki már láthatóan ismerősként köszöntötte Medgyessyt - felvetette, hogy az egyik diák útközben arról érdeklődött nála, hogy a miniszterelnök jogász végzettségű-e, mert hogy ő az szeretne lenni. A közgazdász kormányfő megkérdezte a fiút, miért akar jogász lenne, mire ő azt válaszolta, hogy még nem döntötte el véglegesen. Medgyessy tovább érdeklődött: "Az igazság keresése vagy pedig a jólét miatt gondolkodsz a jogászi pályán?" A kisfiú ekkor már nem hagyta érdemi válasz nélkül a kormányfőt, és elárulta, hogy mindkettő belejátszik az elhatározásába.

Medgyessy egy másik diáknál is érdeklődött a pályaválasztás iránt. Egy lánytól ugyanis megkérdezte, hogy gimnáziumban vagy szakiskolában szeretne továbbtanulni. A megilletődött diák csak motyogott maga elé, és nem válaszolt, mire a kormányfő annyit mondott: "Látom, nem szeretsz iskolába járni. Pedig nagyon kéne". Ez az egyoldalú párbeszéd már az autogramosztogatás közben zajlott, mindegyik diák aláíratott ugyanis Medgyessyvel egy söjtöri képeslapot. Egy kormányzati munkatárs megkérdezte a kormányfőt, hogy hozzon-e neki egy széket, de ő azt válaszolta, hogy csak a hideget nem bírja, az állást igen.

A közel félórás találkozó végén Medgyessy azt tanácsolta a gyerekeknek, hogy tegyenek a zsebükbe néhány pogácsát, merthogy jó lesz az még az útra. Majd azzal búcsúzott: "Jó utat, vigyázzatok magatokra. Nagyon örülök, hogy eljöttetek."

Egyik tanárnő a teremből kifelé menet kérdésünkre elmondta, nem politikai szimpátia alapján választották ki a kormányfői találkozóra elhozott diákokat, így akár jobboldali érzelmű ötödikesek is helyet kaphattak a buszon. Az egyetlen kikötés az volt, hogy csak azok jöhettek, akik szerepeltek a tavaly októberi söjtöri ünnepi műsorban. Az iskolába mindössze 134-en járnak, ami azt jelenti, hogy csak néhány felsősnek kellett otthon maradnia. A többiek a miniszterelnökkel való találkozó után megtekintették a Parlament többi részét, majd pedig körbenéztek a városban.

Pethő András

KAPCSOLÓDÓ CIKK