Új vezetőt neveznek ki a mentőszolgálat élére

Napokon belül dönt Kökény Mihály egészségügyi miniszter, ki vezeti majd az Országos Mentőszolgálatot - írja a Népszabadság. A többmilliárdos adósságot felhalmozó szervezet új vezetője várhatóan átalakítja a mentőszolgálat működését.

Ketten maradtak versenyben az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatói posztjára kiírt pályázatban. Takács Zoltán, a Főnix SOS Rt. vezetője, illetve Korzenszky László, a szervezet jelenleg megbízott főigazgatója esélyes arra, hogy a jövőben irányítsa az állami mentést - írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy a két jelölt egészen másként képzeli a szervezet újraélesztését: egyikük drasztikus átszervezésbe kezdene, a másik pályázó átalakításokkal képzeli a jövőt. A nagy változtatás - amelyet állítólag Takács Zoltán tervez - alapvetően az OMSZ szervezetét érintené: a hatalmas adminisztrációs hátteret szüntetné meg. A pályázati anyag szerint ugyanis ma minden hatodik dolgozó lényegében adminisztrációs munkát végez, csak a főigazgatóságon mintegy négyszázan dolgoznak.

Miután a mentőszolgálat munkáját, gazdálkodását vizsgáló valamennyi jelentés kifogásolta - még a hűtlen kezelés is szóba került, például a Forma-1-es versenyek egészségügyi hátterének biztosítása kapcsán -, hogy a szervezet eszközöket, dolgozókat úgy ad bérbe, hogy abból más cégek profitálnak, a terv alapján ennek is véget vetnének. Így a jövőben a mentőszervezet csak saját hasznára vállalkozhatna. A pályázat szerint alapvető gond a szállítások ellenőrzése is: így nincs lehetőség arra, hogy kiszűrjék, pontosan milyen esetekben használták indokoltan a rohamkocsikat. Egy részletes követőrendszer kiépítésével lehetne tudni: melyik esetkocsi éppen merre van, és melyiket a legcélszerűbb riasztani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK