Várólistákat alkalmazhatnak a kórházak

Csak a fővárosban több milliárddal kevesebb jut a kórházak idei működésére. A betegek várólistákra kerülhetnek a korábban megszokott kezeléseknél is - írja a Magyar Hírlap.

Minden kórház legalább 7-13 százalékkal kevesebb pénzhez jut, mint tavaly - állítja Horváth Zoltán, a kórházszövetség elnökségi tagja. A fővárosi kórházak hatmilliárddal lettek megrövidítve, a Semmelweis Egyetemnek pedig, amely tavaly adósságokkal küzdött, idén sem lesz reménye, hogy stabilizálja helyzetét: két és fél milliárddal kevesebbet használhat fel. Az egészségügyi költségvetésben a fekvőbeteg-ellátásra jutó költségvetés értéke az idén reálértékben nem éri el a tavalyi szintet - írja a Magyar Hírlap.

László Imre, a Szent Imre Kórház főigazgatója szerint mindezek a változások komoly feszültséget okozhatnak a kórházak működésében. Arra a kérdésre, hogy miből fizetik azoknak a betegeknek az ellátását, akik a tavalyi számon túl jelennek meg a kórházban, nem tudott választ adni. Lehetséges, hogy a korábban nem használt várólistákat kell alkalmaznunk - mondta a főigazgató.