Letöltendő börtönbüntetést kapott S. Kitti

Jogerősen letöltendő börtönbüntetést kapott S. Kitti, aki 14 évesen megölte nevelőapját. A jelenleg gyermeket váró fiatal lánynak több mint 2 évet kell fiatalkorúak börtönében letöltenie. A Pécsi Ítélőtábla súlyosbító körülménynek találta, hogy a lány gyakorlatilag kivégezte a nevelőapját. A bíróság szerint emberölésért még az enyhítő körülmények ellenére sem adható felfüggesztett szabadságvesztés.

A Pécsi Ítélőtábla keddi ítéletében súlyosbította a nevelőapja megölésével vádolt tótújfalui fiatal lány, S. Kitti büntetését, aki tavaly szeptemberben felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A másodfokon eljáró bíróság ugyanakkor 2 év 2 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a lányt, és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától - mondta az [origo]-nak az ítélőtábla sajtótitkára, Décsei Katalin. Az ítélet jogerős.

A másodfokú bíróság súlyosbító körülményként értékelte a bűncselekmény elkövetésének módját, azt, hogy a vádlott gyakorlatilag kivégezte a védekezésre képtelen alvó sértettet. Az ítélőtábla ezen túl azzal indokolta a súlyosbítást, hogy a legsúlyosabb bűncselekményt, az emberölést elkövető vádlottaknak még az enyhítő körülmények ellenére sem adható felfüggesztett szabadságvesztés.

A tanácsvezető bíró a tárgyaláson megemlítette az ügy két, a nyomozás és a tárgyalások során nem, vagy csak részben feltárt mozzanatát. Az MTI jelentése szeruint a bíró elmondta: olyan adatok is felmerültek, hogy S. Kitti már korábban is foglalkozott nevelőapja megölésének gondolatával. A bíró megemlítette azt is, hogy a nevelőapa, bár éveken át bántalmazta a lányt, időnként joggal kérte számon a lány tetteit, viselkedését.

Az indoklást követően S. Kitti sírva hagyta el a tárgyalótermet. Ügyvédje, Néder Zoltán pedig a sajtó jelen lévő munkatársai előtt megdöbbenésének adott hangot. Véleménye szerint a táblabíróság az ítélet meghozatalakor nem kellően mérlegelte azokat a körülményeket, amelyek S. Kitti tettéhez vezettek. Közölte: az írásba foglalt ítélet kézhezvételekor döntik el, tesznek-e, és ha igen, milyen jogi lépéseket az ügyben.

A letöltendő börtönbüntetésre ítélt lány a közelmúltban számolt be arról a Blikknek, hogy terhes, és várhatóan májusban szüli meg gyermekét. A keddi tárgyaláson a 15 éves lány az MTI-nek azt mondta: minél előbb szeretne összeházasodni születendő gyermeke 21 éves édesapjával, utóduknak pedig a lehető legjobb körülményeket igyekeznek teremteni lakóhelyükön, Tótújfalun. A lány ügyvédje pedig az ítélethirdetés után közölte, hogy a terhesség miatt lehetőség van a börtönbüntetés letöltésének elhalasztására.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK