Mádlhoz fordul S. Kitti kegyelemért

Kegyelmi kérvényt nyújt be Mádl Ferenc köztársasági elnökhöz a nevelőapja megöléséért jogerősen két év két hónap börtönbüntetésre ítélt tótújfalui S. Kitti ügyvédje. A 15 éves lány édesanyja elmondta: Kitti nem szeretné börtönben megszülni gyerekét, ennek érdekében minden törvényes lehetőséget megpróbálnak kihasználni.

Kegyelmi kérvénnyel fordul Mádl Ferenc köztársasági elnökhöz S. Kitti, akit a nevelőapja megöléséért jogerősen két év két hónap börtönbüntetésre ítéltek - közölte Néder Zoltán, a 15 éves lány jogi képviselője. Néder Zoltán közölte: egyelőre korai lenne nyilatkoznia arról, milyen indokkal kérnének kegyelmet védence számára. Azt azonban elmondta, S. Kitti édesanyja jogi képviselőjével közösen dolgoznak majd azon, hogy a lehető legjobb esélyekkel várhassák Mádl Ferenc és az Igazságügyi Minisztérium döntését. 

"A keddi jogerős ítélet birtokában felülvizsgálati kérelemmel élhetnénk a Legfelsőbb Bíróságnál, de ez valószínűleg nem vezetne eredményre, és mivel más lehetőségünk már nem maradt, az államfőhöz fordulunk" - mondta Néder Zoltán. Az ügyvéd hozzátette: először megvárják a Pécsi Ítélőtábla írásba foglalt határozatát, majd összegyűjtik a kérelemhez szükséges papírokat, igazolásokat és szakvéleményeket.

S. Kitti édesanyja öt hónapos terhes lányával kapcsolatban elmondta: "Kitti azt szeretné - és mindenkinek az lenne a legjobb -, ha nem a börtönben, hanem szabadlábon hozhatná világra gyermekét." Mint mondta, ennek érdekében megpróbálnak kihasználni minden szóba jöhető törvényes lehetőséget.

A 15 éves tótújfalui lányt nevelőapja megölésében a Pécsi Ítélőtábla bűnösnek mondta ki, és jogerősen két év két hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte. A táblabíróság ezzel súlyosbította a Somogy Megyei Bíróságnak a tótújfalui lányra korábban kirótt egy év nyolc hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetését. Az ítélőtábla helybenhagyva az elsőfokú ítéletet, édesanyját hét hónap, két évre felfüggesztett börtönnel sújtotta.

S. Kitti 2002. augusztus 30-án éjjel - az őt és édesanyját ért sorozatos bántalmazások miatt - megölte nevelőapját. Az engedély nélkül tartott pisztollyal közvetlen közelről fejbe lőtte az alvó férfit, aki azonnal életét vesztette. A másodfokon eljáró bíróság indoklásában rámutatott: egyetlen embernek sem vele született joga, hogy más ember életét elvegye. A testület súlyosbító körülményként értékelte, hogy a lány tettét megfontolva követte el, kivégzésszerűen végzett nevelőapjával, majd bulizni ment, ahol a tanúk szerint cselekedete semmiféle külső jegyben, megbánásban nem nyilvánult meg.

A bíróság közölte: S. Kittinek mindezért nem adható menlevél egy feltételes szabadságvesztéssel, azt ugyanis tettének következményeként nem lehetne büntetésnek tekinteni. A büntető tanács kitért arra is, ez az ítélet szükséges ahhoz is, hogy Simek Kitti elgondolkozzon cselekedetén és a jövőben ne kövessen el hasonló bűntettet. Büntetése egyben üzenet a társadalom számára, hogy egyetlen emberölést sem lehet megúszni és egyetlen családi tragédia végére sem lehet így pontot tenni.

Előző
Következő