Orvvadászat miatt elítélték Hegyhátszentjakab polgármesterét

Nem jogerősen kétévi szabadságvesztésre ítélte szerdán a Körmendi Városi Bíróság Horváth Zsoltot, a Vas megyei Hegyhátszentjakab polgármesterét - közölte az érintett a távirati irodával. A 321 lakosú község első emberét vadak eltulajdonításával, vagyis orvvadászattal, valamint lőfegyverrel való visszaéléssel vádolja az ügyészség.

"Fellebbeztünk az álláspontunk szerint megalapozatlan és téves bírósági ítélet ellen és bízom abban, hogy a megyei bíróság ártatlanságomat mondja majd ki" - mondta Horváth Zsolt. A polgármestert 2000 július 8-án vette őrizetbe a rendőrség. Elmondása szerint két hónapig volt előzetes letartóztatásban. A vádbeli orvvadászat ügyében ismeretlen tettes ellen indult eljárás, ezért - mint mondta - nem is érti, hogy a feljelentés másnapján miért éppen őt gyanúsította a rendőrség. A feljelentést a helyi vadásztársaság egyik vadőre tette.

Horváth Zsolt elmondta, hogy a több mint három éve tartó eljárás nagyon megviselte az egészségét. Kitért arra is, hogy szerinte a nyomozás során a rendőrség olyan hibákat vétett, amelyekkel kárt is okoztak neki, ezért polgári peres eljárást indított a rendőrség ellen.

Hegyhátszentjakab polgármesterét eddig háromszor választották meg, azt követően is bizalmat szavaztak neki a község lakói, miután 2000-ben lemondott a helyi képviselő-testület, időközi polgármester-választást kellett tartani a faluban. 2002-ben ismét a független jelöltként induló, a tisztséget főállású polgármesterként betöltő Horváth Zsoltot választották meg.

A Körmendi Városi Bíróság elsőfokú ítéletében két évre a közügyektől is eltiltotta a vádlottat, valamint 200 ezer forintnyi pénzbírsággal is sújtotta. Az ítélet nem jogerős.