Semmibe vett kamaszok, iszákos felnőttek szorulnak pártfogásra

Magukra hagyott, családi problémákkal küszködő fiatalok és iszákos, elszegényedett felnőttek a fő- és mellékszereplői azoknak az esettanulmányoknak, amelyeket a pártfogó felügyelők készítettek egy-egy ügyükről. Egy fiú például még 16 éves kora előtt két súlyos bűncselekményt is elkövetett, miután részeges és börtönviselt anyja teljesen magára hagyta. Egy iszákos férfit lánya bántalmazásáért ítéltek el, a pártfogó segítségének is köszönhetően ugyanakkor most jó esélye van arra, hogy visszaszerezze gyerekét.

"A pártfogolt jelenleg 18 éves. Gyermekkorában szülei elváltak, így őt az anyjánál helyezték el. Ő azonban nem gondoskodott róla, erkölcstelen, romlott életet élt, munkanélküli volt, majd többszörös bűntett miatt börtönbe került." Ehhez hasonló leírások olvashatók azokban az esettanulmányokban, amelyeket a Pártfogó Felügyelői Szolgálat honlapján tettek közzé.

A pártfogói munkában a tavaly július elsején hatályba lépett jogszabály hozott jelentős változást. Felállt egy országos, valamint 19 megyei és egy fővárosi hivatal, továbbá a pártfogók most már a büntetőeljárás kezdetekor, a bírósági tárgyalás előtt is elkezdhetik munkájukat.

A bűncselekménnyel vádolt személyről kialakított szakértői véleményüket így a bíróság és az ügyészség is figyelembe veszi az eljárás során, illetve a büntetés kiszabásakor.

A pártfogó felügyelői hálózat feljesztése része az úgynevezett "kettős nyomtávú" büntetőpolitikának, amelynek lényege, hogy más eszközöket kell alkalmazni a társadalomra veszélyes és a kisebb súlyú bűncselekmények elkövetőivel szemben. Utóbbiak esetében az a cél, hogy lehetőleg ne börtönbe küldjék őket, hanem más, alternatív büntetést - például közmunkát - szabjanak ki rájuk.

A pártfogói felügyeleti hálózatot az Igazságügyi Minisztérium tervei szerint folyamatosan fejlesztik. 2004-ben például szeretnék az országosan 266 fős pártfogói létszámot 347-re, 2006-ra pedig már 500-ra növelni. Pártfogói munkát rendszerint speciális képzésben részesülő szociális munkások vállalnak.

Azt nem sikerült megtudni, hogy jelenleg már emelt létszámban dolgoznak-e, ugyanis szerdai megkeresésünkkor sem a Pártfogó Felügyelői Szolgálat Országos Hivatalban, sem az Igazságügyi Minisztériumban nem volt olyan illetékes, aki erről felvilágosítást tudott volna adni. Annyi a felügyeleti szolgálat honlapján található statisztikákból is kiderül, hogy munkájuk van bőven a pártfogóknak. Tavaly októberben például összesen több mint 150 kérelem érkezett felügyelői vélemény készítésére. Az egy hónap alatt ugyanakkor ennek közel felét tudták csak befejezni a hivatásos pártfogók.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK