Az RTL letilthatja Vágót, ha átszerződik

Néhány napja Vágó István, az RTL Klub műsorvezetője még tagadta, hogy rekordgázsiért átszerződne az MTV-hez. Most azonban - a Népszabadság szerint - Vágó mégis a köztévé mellett döntött. Az RTL-nek azonban lehetősége van akár másfél évre is megakadályozni, hogy a műsorvezető más csatornán szerepeljen, ha az MTV havi négymillió forintos ajánlatát választja.

Hetek óta foglalkoztatja a sajtót Vágó István, az egyik legnézettebb tévéműsor, a Legyen Ön is milliomos! műsorvezetőjének átigazolása az RTL Klub-tól az MTV-hez. Nem utolsósorban azért, mert a köztévé állítólag a magyar televíziózás történetében egyedülálló havi 4 millió forintos gázsit ígér a műsorvezetőnek. Ezért Vágó egy naponta jelentkező kvízműsort, a Quizfire-t vezetné. Szó volt még két másik műsor, köztük egy történelmi vetélkedő vezetéséről is. Vágó korábban a Blikknek elmondta, hogy rosszul érzi magát az MTV-s ajánlat kiszivárgása miatt, mert az emberek óhatatlanul összehasonlítják a hírekben megjelent hatalmas összeget a saját fizetésükkel, és ez a műsorvezető szerint árt a megítélésének.

Forrás: RTL KlubVágónak tavaly nagyon jó éve volt, elnyerte a Kamera Hungária televíziós műsorfesztiválon a kedvenc televíziós személyiség, a kedvenc műsor, valamint a legjobb szórakoztató műsor díját is. Az angol The Sun című lapban közölt felmérés szerint pedig a világ összes Legyen Ön is milliomos! játékát tekintve ő a legideálisabb játékvezető. A Való Világ harmadik sorozata miatt azonban az RTL szünetelteti a Legyen Ön is milliomos!-t a valóságshow végéig.

Néhány nappal később szintén a Blikkben mind Vágó, mind Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója tagadta, hogy a műsorvezető az MTV-nél folytatná pályafutását. Kolosi elmondta: örül, hogy Vágó István az RTL-nél marad, mert ő a csatorna egyik, ha nem a legfontosabb személyisége. A programigazgató hozzátette, hogy Vágó tavasszal új műsort is kap az RTL Klubnál. A Népszabadság csütörtöki száma azonban azt írta, hogy Vágó az MTV és a négymilliós rekordgázsi mellett döntött, az RTL pedig kénytelen volt lemondani a műsorvezetőről, és már más játékvezetőben gondolkodik, ha a Legyen Ön is milliomos! folytatódik.
 
Kolosi Péter az [origo]-nak elmondta, hogy Vágót érvényes szerződés köti az RTL Klubhoz, és ezt semmiképpen nem szeretnék felrúgni. Ha a műsorvezető mégis úgy dönt, hogy az MTV-nél folytatja, az RTL-nek a szerződés értelmében lehetősége van megakadályozni, hogy Vágó a következő másfél évben akár az MTV-n, akár más csatornán szerepeljen. Vágó István nem akarta kommentálni az átszerződéséről szóló hírt, csupán megismételte korábbi nyilatkozatát, hogy szerinte kizárólag a rendkívüli fizetés híre miatt kap ekkora nyilvánosságot az ügy.

Az üggyel kapcsolatban Csorba Mária, a Magyar Televízió sajtóreferense azt nyilatkozta az [origo]-nak, hogy nincs semmilyen szerződés az MTV és Vágó István között, de a köztévé reméli, hogy a műsorvezető, aki az MTV-nél kezdte a karrierjét, feltűnik náluk, még ha szerződés nélkül is.

Vágó István állítólagos rekordgázsija kapcsán megint felmerült, hogy a csődközelben lévő, rendszeresen állami segítségre szoruló MTV adhat-e ilyen magas, a kereskedelmi tévékkel vetekedő vagy azok ajánlatait meghaladó fizetéseket a munkatársainak. A kérdés 2002 végén már foglalkozatta a médiát, akkor az MTV arculatváltása kapcsán több kereskedelmi tévés műsorvezetőt csábított át a köztévé addigi jövedelmüknél jóval magasabb fizetésért. Pálffy István, D. Tóth Kriszta és Simon András akkor írták alá szerződésüket a köztévéhez, amikor az egy, a Postabanktól felvett 900 millió forintos hitellel tudta csak megőrizni a működőképességét. Ráadásul az MTV nemrég hirdetett takarékosságot, műsorai árát csökkentette, egyik legnagyobb sikerét, Szenes Iván műsorát pedig megszüntette.