Korábban próbálják ki a drogokat a fiatalok

Egy évvel csökkent a drogot első alkalommal kipróbálók életkora, néhány évvel ezelőtt 17-18 év között volt az átlagéletkora a kipróbálóknak, ez most 16-17 év. Megnövekedett azoknak az aránya is, akik 14 évesen vagy annál is fiatalabban próbálnak ki valamilyen kábítószert. Kedvező adat ugyanakkor, hogy általában a kábítószer-fogyasztás növekedési üteme lelassult.

A fiatalok egyre korábban kezdik használni a tiltott kábítószereket - derül ki a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium legfrissebb jelentéséből, mely részben a 2002-es, részben a már rendelkezésre álló 2003-as adatokon alapszik. Néhány évvel ezelőtt 17-18 év között volt az átlagéletkora a kipróbálóknak, ez most 16-17 év. A kilencvenes években 10 százalékról 19-20 százalékra nőtt azon 16 évesek aránya, akik kipróbáltak már valamilyen drogot, 2002-es adatok szerint pedig 21,5 százalékuk használt már életében valamilyen tiltott szert. Ezzel kapcsolatban Gábor Edina, a tárca drogügyi helyettes államtitkára elmondta: minél fiatalabb korban történik az első drogozás, annál nagyobb a függőség kialakulásának a veszélye. A tárca ezért a tervek szerint a jövőben a 13-14 éves gyerek szülei felé fordul majd, hogy rajtuk keresztül megelőzhessék a korai kipróbálást.

A tizenévesek között a fiúknál nagyobb a kábítószer-használat előfordulása: a középiskolás-korú lányok 17%-a, a fiúk 26,8%-a fogyasztott már valamilyen illegális drogot. Ugyanakkor a lányok körében a gyógyszerhasználat gyakoribb.

Kedvező adat, hogy a kábítószer-fogyasztás növekedési üteme lelassult. Az egészségügyi intézményekben kezeltek számának növekedése megállt, 12-13 ezer fő között stabilizálódott. A kezeltek között növekedett azonban a nők aránya, akik közül a leggyakrabban a 35 év felettiek szorulnak gyógykezelésre. A férfiaknál a 20-24 évesek kerülnek leggyakrabban kórházba drogproblémákkal.

A tárca 2004-es tervei között szerepel, hogy segítse a gyógyult drogbetegek beilleszkedését. Lakástámogatás, illetve a munkaadóknak nyújtott kedvezmények szerepelnek az elképzelések között.

Az uniós csatlakozás kapcsán Gábor Edina elmondta: az EU jelenlegi drogstratégiája 2004-ben ér véget, a következő - 2005-2008-ra vonatkozó - stratégia kidolgozásában viszont már Magyarország is részt vesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK